Mleté maso je velmi univerzální a praktická surovina k vaření, protože ji lze využít pro přípravu mnoha druhů pokrmů. Zpravidla se jen dochutí a tepelně upraví, a tak se ho nemusí obávat ani začínající kuchaři. Pokud se někdy ocitáte v časové tísni, máme pro vás recept, který vás zachrání před dlouhou přípravou pokrmu, a přesto budete doma podávat úžasnou, chutnou a krásně vypadající večeři.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Maso vždy v prvotřídní kvalitě

Přestože mleté maso snadno zakoupíte v každém potravinovém řetězci, je vždy lepší maso koupit u pořídit u oblíbeného řezníka, který vám navíc rád poradí. Mleté maso by mělo být vždy naprosto čerstvé a nejlépe byste ho měli zpracovat ještě v den nákupu.

Nejčastěji se mleté maso v české kuchyni používá k výrobě sekané, karbanátků, čevabčiči či masových kuliček. Ale zdomácněly u nás i některé pokrmy z jiných zemí, jako například chilli con carne, boloňské špagety, burgery či toasty.

Nestůjte u toustovače, ale zapékejte v troubě

Jako rychlou večeři můžete doma připravit plněné tousty, které svou náplní budou i výživným a zdravým pokrmem. Navíc k přípravě nebudete potřebovat ani toustovač. A pokud tousty k večeři nedojíte, hodí se i druhý den k snídani nebo ke svačině do práce či školy.

A samozřejmě si můžete recept i pozměnit dle svého. Stačí přidat do masa jiné koření i ingredience k dochucení, stejně jako lze využít jiný druh sýra a bylinek. Fantazii a chutím se zde meze nekladou.

Vyrobte si masovou směs

Do misky vložte 300 g mletého masa a přidejte 1 najemno pokrájenou cibuli. Poté zasypte 1 kávovou lžičkou soli, trochou čerstvě namletého pepře, směsí italských sušených bylinek, špetkou sušeného nebo čerstvého česneku a mletou červenou paprikou. Do této směsi nalijte ¼ šálku hrnku perlivé vody a řádně vše promíchejte, aby se veškeré ingredience vzájemně propojily.

Tousty naplňte

Na plech vyložený pečicí papírem si rozložte jednotlivé plátky toustového chleba a každý z nich potřete dávkou připravené masové směs, a nakonec bohatě zasypte strouhanou mozzarellou. Následně dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C zhruba na 20 až 25 minut.

Chvilku před dopečením zasypte každý kus sekanou plocholistou petrželí. Před servírováním na talíř tousty rozkrojte na úhledné trojúhelníky s viditelnou náplní. Můžete k nim přidat jakýkoliv dip a čerstvě pokrájenou zeleninu.

Zdroje: www.zijuspesne.cz, www.az-recepty.cz, www.vareni.cz