Bršlici znáte hlavně z volné přírody, ale často ji můžete vidět i na zahradách pod stromy nebo pod keři. Většinou je vnímána jako obtížný plevel, kterého se člověk jen tak lehce nezbaví. A to je dobře! Využijte tento plevel ve svém jídelníčku, protože bršlice je nejen chutná, ale i velice zdravá. Obsahuje dokonce čtyřikrát více vitamínu C než citron!

Bršlice je léty prověřená

Už ve 12. století Hildegarda z Bingenu vyzdvihovala zázračné účinky této byliny, které se také říká kozí noha. Sama ji užívala jako prevenci proti močovým a ledvinovým kamenům, protože věděla, že působí protizánětlivě a detoxikačně. Doporučovala ji i na revmatické bolesti.

Léčivé účinky bršlice

Rostlina má mnoho pozitivních účinků na lidský organismus a prospěšná je nejen její konzumace, ale pomáhá i ve formě zábalů a mastí. Jedná se o významný zdroj minerálů, jako jsou například železo, vápník nebo hořčík. Obklady z listí bršlice mají zklidňující účinky a napomáhají hojení otoků, drobných ranek, štípanců a dny. Nálev skvěle funguje proti různým chorobám, jako jsou močové kameny a revmatismus. Zároveň má bršlice výrazné močopudné účinky a úžasně podporuje trávení. Vyniká i svými protizánětlivými vlastnostmi, pomáhá odvést z těla škodliviny a detoxikuje.

Jak je to s chutí bršlice, nejlepší je ji ochutnat

Na chuť bršlice je více názorů. Někomu listy bršlice připomínají ořechy, jinému zase spíše celer nebo petržel. Své zastoupení má i nádech mrkve, fenyklu, kopru či libečku. Proto nejprve ochutnejte a udělejte si svůj vjem. Listy jsou svým způsobem i lehce nakyslé a trpké. V každém případě vás chuť jistě nezklame, protože je velmi zajímavá!

Čím mladší listy, tím lepší apetit

Mnohem jemnější chuť má bršlice kozí noha, když jsou její listy a oddenky ještě velice mladé a jsou světle zeleného odstínu. Nejlépe se přitom hodí jako přísada do různých salátů nebo jako čerstvá nať do mnoha polévek. Starší rostliny je možné použít pro přípravu zapečených pokrmů, nádivek nebo je upravit jako klasický špenát. Ovšem i mletým řízkům dodá bršlice ten správný šmrnc.

Mleté řízky s bršlicí

Šťavnaté maso s nevšední bylinkou občerství váš běžný stůl. Takto připravené mleté řízky jsou lahodné, rychle hotové, a navíc plné šťávy díky použité smetaně. Smažit je můžete ve fritéze či na pánvi, anebo si je upečte v troubě, nebudou tak mastné. Výborně chutnají s přidanou zdravou bršlicí.

Potřebné ingredience

  • 600 g mletého libového vepřového boku bez kůže
  • 300 g nahrubo strouhaného sýru (Eidam, Gouda, Ementál)
  • 1 syrové vejce
  • posekaná bršlice
  • 250 ml sladké smetany na vaření
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • na trojobal vejce, hladkou mouku a strouhanku
  • olej na smažení

Postup přípravy

Mleté vepřové maso osolte jako běžně a ochuťte větší špetkou připraveného nastrouhaného muškátového oříšku. Do masa postupně vmíchejte smetanu, syrové vejce a nasekanou bršlici. Ve chvíli, kdy se vám směs pěkně propojí v celistvou hmotu, nechte ji tak hodinu odpočinout v chladu. Mezitím si nastrouhejte sýr na hrubém struhadle a vmíchejte jej do masové směsi.

Postupně tvarujte stejně velké koule, které v dlani vytvarujte do oválu, uprostřed můžete hranou ruky udělat po celé délce rýh. Řízek se vám nebude při smažení uprostřed nafukovat a zůstane po celé ploše stejně vysoký. Poté obalte připravené řízky do klasického trojobalu. Nejprve obalte maso v mouce, pak v rozšlehaném vejci, nakonec v jemně prosáté domácí strouhance a usmažte.

Související články

Zdroje: www.jimejinak.c, www.az-recepty.c, www.vegmania.cz