Bramboráky čili cmunda nebo placek
Tento recept se používá v některých oblastech na Moravě, stejně jako řada dalších způsobů přípravy oblíbených placek z brambor. Podívejte se, jak připravit báječné bramboráky s uzeným masem, třeba si je také oblíbíte.
Tento příspěvek pro vás přípravil kanál JustCook-cz, který na YouTube nabízí celou pestrou škálu českých a moravských receptů. Nechte se inspirovat! Něco nového a zajímavého k snědku nemusí pocházet z exotických zemí, ale třeba jen z jiného kouta České republiky!
Bramboráky stokrát jinak
Bramborák, cmunda nebo krompelák, ale i placek nebo vošouch, toč či pampuch je rozhodně vždy z brambor a je rozšířený nejen u nás, ale hlavně u našich přeshraničních sousedů, což není nijak překvapivé. Nicméně mezi milovníky bramborových placek patří také například obyvatelé Lucemburska.
Možná vás také překvapí, že bramboráky lze připravit i na sladko a je to prý způsob zvlášť oblíbený v Německu, kde se mažou jablečnými povidly nebo v Polsku, kde je oblíbená varianta se smetanou a cukrem.
U nás jsou však klasicky přísadami vejce, česnek, sůl, pepř a majoránka. Někdo dává kousky špeku, bůčku nebo salámu, bramboráky mohou být s moukou i bez a někde se připravují i bramboráky kynuté. Setkat se můžete také s přidáváním mléka nebo piva.
Moravské bramboráky s uzeným masem
Moravské bramboráky z videopříspěvku připravíte z nastrouhaného kila brambor, do kterých zamícháte 5 vajec, vejce, sůl a pepř, také majoránku a kmín podle chuti. Následně přidejte také ostatní přísady, které si však napřed osmahnete na pánvi.
Moravská vychytávka: osmahněte cibuli, česnek a uzené
Budou to 2 najemno nakrájené cibule, 7 stroužků nakrájeného nebo propasírovaného česneku a pak i 300 g na malé kousky nakrájeného uzeného masa. Pokud budou kousky uzeného příliš velké, nebudete moci udělat bramboráky tenké. Máte-li raději bramboráky vypečené a křupavé, nakrájejte uzené spíš na tenčí plátky.
Po osmažení vmíchejte směs do brambor s vejci, přidejte zhruba 200 g hladké mouky a dobře promíchejte. Smažte na oleji nebo sádle tak, jak jste zvyklí, čili jako velkou placku nebo menší vyšší bramboráčky dělané například v pánvi na lívance.
Zdroje: justcook.cz, vareni.cz