Recept na moravský štrúdl je z ořechového těsta a zvláštní je také způsobem, jak hospodyňka s těstem pracuje. Náplň je ale docela obvyklá.
Než se společně podíváme, jak takový jiný moravský štrúdl připravit, můžete se nechat inspirovat i jinou dobrotou.
Tento moučník je také s jablky, ale základem je piškotový korpus a smetanovo tvarohová náplň. Podívejte se na video z YouTube, kanál Český rozhlas:
Moravský nevinutý štrúdl
Na půl kila na plátky nastrouhaných jablek budete potřebovat 3 lžíce cukru na prosypání, jeden balíček vanilkového cukru, lžičku skořice a hrst nasekaných ořechů. Jablka promíchejte zlehka s cukrem a skořicí a ořechy si nechte zvlášť. Pokud máte rádi, přidejte také do jablek rozinky, ale není to nutné.
Jiný způsob zavinutí
Těsto můžete použít jak jste zvyklí nebo vyzkoušejte toto vynikající ořechové. Záhy pochopíte, proč pro ořechové těsto na Moravě používají jiný způsob zavinutí. Ořechy jsou sice vynikající, ale s takovým těstem také bývá horší práce, protože se láme a je méně pružné. Hodí se jej proto nechat zaležet alespoň půl hodiny.
Dobře promíchejte
Ořechové těsto na štrúdl připravíte z 300 g hladké mouky, 150 g změklého másla, 2 žloutků, 150 g moučkového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, balíčku prášku do pečiva a lžičky citronové kůry. Veškeré ingredience pečlivě promíchejte a rukama vypracujte do nelepivého těsta. Jak už bylo řečeno, tento štrúdl je jiný způsobem zavinutí, respektive se nezavinuje vůbec. Těsto rozdělte na poloviny a rozválejte každou polovinu na velikost plechu.
Pečte do zezlátnutí
Na plech vyložený pečicím papírem položte jednu polovinu, rovnoměrně rozložte jablka, posypejte je ořechy a pak přikryjte druhou polovinou těsta. V krajích mírně přitlačte, aby se oba horní i spodní pláty těsta spojily, potřete vidličkou rozšlehaným vajíčkem a pečte na 170 °C zhruba 30 minut, respektive do zezlátnutí.
Zdroje: recepty.cz, fresh.iprima.cz