Pokud chcete rozšířit svůj repertoár sladkých receptů, neváhejte vyzkoušet jednu z lahůdek, kterou miloval československý podnikatel, zvaný „král obuvi“ a tvůrce světového obuvnického impéria, Tomáš Baťa.

Jeho oblíbené mrkváčky mu pravidelně připravovala jeho manželka Marie Baťová. Jsou ideální ke kávě či čaji a zaručeně zaujmou i ty nejnáročnější gurmány.

Jak připravit originální a lahodný mrkvový moučník, který budete do hodiny podávat? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Toprecepty:

Zdroj: Youtube

Mrkváčky paní Baťové

Nejprve si očistěte 250 g mrkve a nastrouhejte ji najemno. Přidejte 150 g změklého pokrájeného másla, 1 sáček vanilkového cukru, 250 g hladké mouky s 1 malou lžičkou kypřicího prášku a 1 celé syrové vajíčko.

Veškeré ingredience promíchejte a vypracujte z nich těsto, které bude možné rozválet na válu. V případě, že by bylo příliš lepivé, přidejte trochu mouky.

Povidla či marmeláda

Než se pustíte do samotné výroby jednotlivých mrkváčků, připravte si buď povidla, nebo ovocnou marmeládu. Pokud se vám zdá, že je jejich konzistence příliš hustá, rozvařte je s trochou vody.

V tento moment lze budoucí náplň dochutit, a proto můžete dodat i pár kapek citronové šťávy, nastrouhanou citrusovou kůru, anebo koření dle vaší chuti. Skvělá je například skořice.

Tvořte mrkváčky

Připravené těsto rozválejte na silnější plát o tloušťce cca ½ cm. Pak z něho pomocí sklenky vykojte kolečka, která naplníte povidly či marmeládou. Pomocí lžičky ji naneste tak, aby šlo těsto přeložit na půl a kraje pohodlně slepit.

Nejprve je přitlačte prsty a následně i hroty vidličky. Díky tomu budou mít mrkváčky okraje krásně odekorované. Spoje musí být pevné, aby náplň během pečení nevytekla.

Fáze pečení

Naplněné mrkváčky rozložte rovnoměrně na plech předem vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně po dobu 20 minut.

Cukrová krusta

Po upečení nechte mrkváčky tak minutu zchladnout, a ještě teplé cukroví obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.zlin.rozhlas.cz