Také si rádi dáváte v kavárně či cukrárně ke kávě mrkvový dort? Jeho výroba je i se zdobením poměrně náročná na čas. Pokud byste si tedy rádi dopřáli tuto sladkost v pohodlí domova, můžete připravit jednodušší variantu. Jestliže máte doma jen pár surovin a nechcete trávit hodiny v kuchyni, zkuste recept na rychlou mrkvovou buchtu bez vajec.
Jak připravit vláčný mrkvový koláč? Na to se podívejte v tomto YouTube videu kanálu Skotská královna:
Moučníky bez vajec
Mnozí si pečení moučníků bez vajec nedovedou představit, ale nejde o nic zvláštního. Poslední dobou však získávají bezvaječné recepty na popularitě, a to vzhledem ke stále se zvyšujícím cenám vajíček. Vše se dá totiž nahradit a existuje dost možností, čím toto pojidlo, které drží ostatní suroviny pohromadě v těstech, nahradit. Zkuste pro tentokrát zdravou mrkev!
Mrkev v buchtě?
Pro někoho může znít tato kombinace poněkud zvláštně, ovšem zkušené hospodyně vědí, že s mrkví se dá kouzlit i ve světě sladkostí. Můžete ji přidat nejen do těst kynutých, ale i třených a křehkých. V každém pečivu totiž chutná mrkev skvěle. A nejen to! Mrkev dodá těstům zajímavý naoranžovělý odstín a hlavně perfektní vláčnost a vlhkost.
Mrkvová buchta na plech
Nejprve v misce smíchejte 140 g hladké mouky společně s 65 g celozrnné špaldové mouky, přidejte 2 lžičky kypřícího prášku a ½ lžičky jedlé sody. Do této směsi dále dodejte ½ lžičky sušeného zázvoru, 2 lžičky cejlonské skořice, strouhanou kůru z 1 citronu či pomeranče, trošku strouhaného muškátového oříšku a opět veškeré ingredience společně promíchejte.
Do další nádoby nasypte 130 g třtinového cukru, zakapejte 2 lžičkami jablečného octa nebo citronové šťávy, přilijte 120 ml rostlinného mléka a 120 ml oleje a veškeré ingredience řádně promíchejte. Obsah pak vlijte do misky se sypkými materiály a metličkou vše pečlivě promíchejte, aby se veškeré ingredience náležitě propojily a vzniklo vám naprosto hladké těsto. V tento moment vmíchejte ještě 240 g čerstvě nastrouhané mrkve.
Na pekáč do trouby
Takto připravené mrkvové těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia po dobu zhruba 1 hodiny. Jakmile je buchta na povrchu zlatavé barvy, udělejte test se špejlí, zdali je ve všech místech dostatečně propečená. Po upečení ji vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
Pokaždé jinak
S mrkvovým těstem můžete velice dobře experimentovat a měnit jeho výslednou chuť. Stačí, když do něho přidáte další ingredience, například ořechy, mandle, rozinky, kakao či skořici. Buchtu můžete také dochutit například tak, že její povrch potřete sladkým tvarohem nebo šlehačkou a ovocem.
Poleva dá buchtě grády
Stejně tak lze buchtu dozdobit polevou, vynikající je v tomto případě citronová. Stačí smíchat prosátý moučkový cukr se lžičkou rostlinného oleje a po lžičkách postupně přidávat přecezenou šťávu z čerstvého citronu. Šlehejte metličkou do doby, než získá poleva hladkou hustší konzistenci. Po vychladnutí buchty potřete její povrch rovnoměrnou vrstvou polevy a nechte ztuhnout.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.apetitonline.cz, www.vareni.cz