Podzim je tu. Venku je sice zima, deštivo a zkrátka a dobře nevlídno, ale i tato atmosféra má něco do sebe. Blíží se Vánoce, a to znamená, že lidé se rádi vidí, pořádají se různé večírky a návštěvy, a do lidí se opět vrací jakýsi duch sounáležitosti.
Návštěvy jsou sice příležitost nesmírně krásná, jenže všem už jaksi docházejí nápady, co dát vzácným hostům na stůl. Obzvláště u dezertů je situace zvláště zapeklitá. Pokud tedy potřebujete načerpat trochu té inspirace, udělejte tyto mrkvové rohlíčky. Jsou naprosto delikátní, jednoduché a jejich příprava trvá jen pár chvil.
Youtube video, jak udělat makovou náplň, najdete na kanále The Whipping Whisk:
Mrkvové rohlíčky se švestkami
Švestky jsou klasické podzimní ovoce. To znamená, že švestková náplň těchto rohlíčků bude perfektní k navození podzimní atmosféry. Vezměte si 80 gramů sušených švestek. Nadrobno je nakrájejte, a poté je dejte do misky či větší skleničky a zalijte je 50 mililitry rumu.
V tom švestky nechte, dokud nenabobtnají, a můžete se pustit do přípravy těsta. 200 gramů mrkve oloupejte a najemno nastrouhejte. Poté mrkev přendejte do mísy a přidejte k ní 400 gramů hladké mouky, balíčkem kypřícího prášku a špetku soli.
Dále přidejte 250 gramů měkkého másla nakrájeného na kostičky a 1 vejce. Všechny ingredience zamíchejte a vypracujte z nich hladké a nelepivé těsto. Jakmile budete mít těsto vypracované, dejte jej na půl hodiny odpočívat do lednice.
Nyní se můžete opět přesunout k náplni. Uvařte 200 gramů mletého máku v 200 mililitrech mléka. Na dochucení přidejte zhruba 80 gramů moučkového cukru a kůru nastrouhanou z 1 citronu. Poté do směsi vmíchejte švestky, a následně nechte vychladnout.
Za chvíli hotové a delikátní
Těsto už by mělo být, jak se patří, odpočaté. Vyndejte jej z lednice a rozdělte na čtvrtiny. Každou čtvrtinu rozválejte pomocí válečku. Každou čtvrtinu těsta rozkrájejte na zhruba 8 trojúhelníků. Na každý trojúhelník následně dejte lžičku švestkovo-makové náplně a těsto stočte do rohlíčků.
Rohlíčky pak rozložte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby. Pečte při teplotě 190 stupňů celsia po dobu asi 15 minut, než budou rohlíčky dozlatova, nebo spíše do jemně oranžova upečené. A máte hotovo. Už jen stačí je nechat vychladnout a můžete servírovat krásný podzimní dezert. Dobrou chuť!
Zdroje: www.fresh.iprima.cz, www.toprecepty.cz