Většina vánočního cukroví se peče z bílé pšeničné mouky. Tu lze ovšem nahradit jakoukoliv celozrnnou moukou nebo její kombinací s obvyklou pšeničnou v poměru 1:2 či 1:1. Vyzkoušejte si recept, který pracuje jen s celozrnou moukou a také s mrkví. Cukroví je chutné a ještě k tomu zdravější.

Mrkvové sušenky

Potřebujeme

  • 180 g jemně strouhané mrkve
  • 250 g tuku
  • 300 g celozrnné mouky
  • půl sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • vlašské oříšky
  • moučkový cukr s vanilkou na obalení

Jak na to

Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví, poté vmícháme mouku prosetou s práškem do pečiva. Těsto vyválíme a vykrájíme z něho libovolné tvary a pečivo ozdobíme ořechy. Pečeme asi 10 minut při teplotě 180 °C. Horké sušenky obalíme v moučkovém cukru.