Dort budeme péct hrnkovou metodou, která je snáze zapamatovatelná. Kromě ingrediencí je nejdůležitější nechat dort přes noc uležet, aby krásně zvláčněl. Bude pak ještě lepší a šťavnatější.

Co budeme potřebovat?

Na dort budete potřebovat v první řadě hrnek, ideálně o objemu 250 ml. A pak už si jen odměříte 4 hrnky mrkve nasekané v robotu nebo najemno nastrouhané na struhadle, 2 hrnky celozrnné mouky nebo směsi mouky celozrnné a polohrubé, ¾ hrnku oleje, jeden hrnek najemno nasekaných vlašských ořechů – také lze nadrtit v robotu, a jeden hrnek tmavého cukru.

Dále budeme potřebovat 4 vejce, prášek do pečiva, sůl, vanilkový extrakt nebo cukr a skořici.

Jak postupovat u těsta

Nejprve ušleháme všechna vejce s přírodním cukrem a olejem. Pak přidáme všechny ostatní ingredience a dbáme na to, aby ořechy i mrkev byly skutečně najemno. Takto připravenou směr nalijeme do dortové formy a dáme péct na 180 °C na 30 až 45 minut, dle výkonu trouby. Kontrolujeme špejlí, když se dort nelepí, máme hotovo.

Krém – to je ozvláštnění

Na krém, který je na tomto dortu to zvláštní a dokonale zvýrazní jeho chuť, budeme potřebovat 500 g mascarpone (lze nahradit i tvarohem nebo smetanovým sýrem), 125 g změklého másla, kelímek husté zakysané smetany a dvě lžíce medu na doslazení. Všechno jednoduše smícháme dohromady a doslazujeme jen lehce, abychom to nepřehnali. Pak necháme krém ztuhnout v chladu.

Dokončení

Když máme korpus vychladlý, překrojíme ho na dvě půlky podélně. Na polovinu naneseme ztuhlý a vychladlý krém, přiklopíme druhu polovinou a nahoru ještě namažeme další vrstvou krému. Poté můžeme vrátit zpět do formy, aby se dort nerozpadl. Než krém ztuhne úplně, forma ho bude držet krásně ve tvaru. Nakonec můžete ještě navrchu ozdobit – buď jen geometrickým tvarem nebo ornamentem, anebo kousky sušeného ovoce či mrkve, ořechy či marcipánovými mrkvičkami, které lze zakoupit v cukrárně. Nejlépe ale vypadá jednoduchý bílý krém.

Receptů na mrkvový dort najdete celou řadu. Tento je ale klasika, protože mascarpone je jedinečné. Dort lze ale udělaz i bez krému, ozdobit se dá třeba jen javorovým sirupem anebo mrkvičkou.

Dobrou chuť!

Zdroje: www.varilamysicka.cz, www.apetitonline.cz