mrkvový dort

Mrkvový dort s mrkvičkami

Mandle, citronová kůra, rum a mrkev slibují zajímavou kombinaci chutí. A tomu, kdo by přece jen zapochyboval, prozradíme malé tajemství: Ozdobné mrkvičky na dortu jsou marcipánové!

Potřebujeme

  • 300 g mrkve
  • 250 g (raději hnědého) cukru
  • 5 vajec
  • 1 lžíci rumu
  • 1 lžičku strouhané citronové kůry
  • 300 g mletých mandlí
  • 60 g mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva 
  • špetku soli

na polevu

  • 200 g moučkového cukru
  • 3 až 4 lžíce citronové šťávy
  • 50 g pražených mandlových lupínků
  • zdobení: 12 marcipánových mrkviček

mrkvový dortmrkvový dortAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Formu vyložíme papírem na pečení nebo dobře vymažeme tukem a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Mrkev nastrouháme najemno. Vejce s cukrem vyšleháme ručním ponorným šlehačem do pěny (asi 4 až 5 minut) a lehce do ní vmícháme mrkev. Mleté mandle promícháme s citronovou kůrou a s rumem, přidáme do hmoty a nakonec vmícháme mouku s kypřicím práškem a solí.

Těsto upravíme do formy, uhladíme a dáme na 55 až 65 minut péci.

Uvolníme formu, dort z ní vyjmeme a necháme na mřížce vychladnout.

Moučkový cukr utřeme dohladka s citronovou šťávou a dort jím po všech stranách namažeme. Okraje dortu obalíme v mandlových lupínkách a horní plochu ozdobíme mrkvičkami z marcipánu.

Akční letáky