Vánoční cukroví, inspirované dvoubarevnými knoflíky, které jsou typické pro myslivecké kabáty, by letos rozhodně nemělo chybět mezi dalšími druhy. Jeho výhodou je, že základ pro bílkovo-oříškovou čepičku tvoří linecké těsto. Myslivecké knoflíky tedy můžete péct zároveň i s lineckým cukrovím.

Linecké těsto

Linecké těsto patří do skupiny křehkých těst. Tedy těch, které se skládají jen z pár ingrediencí, nepotřebují kypřidla, prospěje jim odležení v lednici a při přípravě ocení chladnější podmínky. Vyvarujte se tedy usilovnému hnětení, které by těsto zahřálo. Špatně by se s ním potom pracovalo. Nejdříve z tuku, mouky a cukru vytvořte v míse drobenku. Tu pak přesypejte na vál, přidejte další ingredience a ručně je spojte do hladkého těsta. To pak vytvarujte do ploché cihličky, zabalte ji do potravinové fólie a dejte do ledničky. Výhoda cihličky je, že se po vyndání z chladu rovnoměrně prohřeje a snadněji se vyvaluje.

Související články

Myslivecké knoflíky

Na myslivecké knoflíky budete potřebovat 250 g hladké mouky, 125 g másla, 80 g cukru, 2 žloutky a 2 lžíce mléka. Na náplň 200 g prosátých mletých vlašských ořechů, 200 g cukru moučka, 4 bílky a na ozdobení vlašské ořechy v celku nebo loupané mandle.

Zdroj: Youtube

Myslivecké knoflíky - postup

Z mouky, másla, cukru, žloutků a mléka vytvořte hladké těsto a uložte ho na 2-3 hodiny do lednice. V těstu se rozloží lepek a při vyvalování se nebude tolik trhat. Mezitím si ušlehejte sníh z bílků do tuha. Poté postupně přimíchávejte mleté ořechy smíchané s moučkovým cukrem. Z rozváleného křehkého těsta vykrojte kolečka a lžičkou na něj naskládejte ořechovou náplň. Můžete použít také zdobící sáček. Nakonec čepičku ozdobte čtvrtinou vlašského ořechu nebo jednou celou loupanou mandlí. Pečte při teplotě 170 °C cca 10–15 min, dozlatova. Hotové cukroví uložte do krabice a tu dejte do chladu. Myslivecké knoflíky se do Vánoc rozleží a změknou.

Zdroj:

www.toprecepty.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.kuchynelidlu.cz