myslivecké speciality

Myslivecké speciality

Hledáte recepty na zvěřinu? Tady jsou od čtenářů, a to na pochoutky, jako je koroptví polévka, bažant po česku, srnčí po vinařsku, divočák na smetaně, hovězí po myslivecku, jelení ragú s jablky, zámecké daňčí filé či divoký králík na lesním ovoci.

Srnčí hřbet po vinařsku

Potřebujeme 

  • 1000 g srnčího hřbetu
  • 150 g slaniny
  • 1 malou cibuli
  • 1/4 l bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • 300 g hroznového vína
  • 50 g mandlí
  • celý pepř
  • sůl
  • bobkový list
  • nové koření
  • jalovec
  • tymián

myslivecké specialitymyslivecké specialityAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Maso prošpikujeme proužky slaniny, osolíme, přidáme koření a vložíme do pekáče s malým množstvím oleje a nahrubo nakrájenou cibulí. Podlijeme vínem.

V troubě zvolna pečeme. Před koncem přidáme máslo, rozpůlené a jader zbavené kuličky hroznového vína a oloupané, na proužky nakrájené mandle.

Podáváme s bramborovými kroketami nebo jemným knedlíkem.

Jiřina Markalousová, Česká Kamenice

Koroptví polévka

Potřebujeme

  • 2 očištěné koroptve
  • 2 l vody
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 cibuli
  • asi 2 dkg soli
  • 1 lžíci nasekané petrželky
  • 40 g rýže na zavářku

Jak na to 

Očištěné a pečlivě omyté koroptve a nakrájenou kořenovou zeleninu uvaříme ve slané vodě doměkka. Podle potřeby doléváme vařící vodou, abychom měli 2 l polévky.

Měkkou zvěřinu vyjmeme, zbavíme ji kostí, nakrájíme nadrobno a dáme zpět do polévky. Výbornou zavářkou jsou rýže nebo krupicové noky. Nakonec přidáme rozšlehané vajíčko.

Na talířích sypeme zelenou petrželkou.

Marie Kalinová, Dolní Žďár

Bažant po česku

Potřebujeme 

  • 1 bažanta
  • 50 g slaniny
  • 80 g másla
  • 1 cibuli
  • sůl
  • 2 kuličky pepře
  • 1 kuličku jalovce
  • trošku hladké mouky

Jak na to 

Očištěného a opláchnutého bažanta protkneme na prsou špekem a osolíme. Na másle zpěníme cibuli, přidáme zbytky slaniny, koření, trošku podlijeme vodou a bažanta dáme péci do trouby. Při pečení podléváme šťávou.

Když je maso měkké, vyndáme je na mísu a zbylou šťávu dusíme. Nakonec ji lehce zaprášíme moukou, osmahneme, mírně zalijeme vodou a omáčku povaříme.

Jako přílohu podáváme opékané brambory a žampiony dušené na másle.

Irena Michalová, Strmilov

Divočák na smetaně

Potřebujeme 

  • 1 kg kýty z divočáka
  • 150 g slaniny na prošpikování 
  • 100 g másla
  • 2 cibule, 1 větší mrkev, 1 petržel a kousek celeru
  • 2 lžíce octa a 4 kostky cukru
  • 1 lžíci hořčice
  • divoké koření (bobkový list, pepř, tymián, nové koření, jalovec)
  • sůl
  • hladkou mouku
  • 0,5 l smetany

Jak na to 

Na másle osmahneme dozlatova nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Směs zalijeme vývarem z divokého koření a vložíme do ní prošpikované a osolené maso. Přidáme cukr, ocet, hořčici a přikryté dusíme doměkka.

Maso poté vyndáme, šťávu propasírujeme nebo rozmixujeme, zahustíme smetanou s rozšlehanou hladkou moukou a krátce povaříme.

Podáváme s houskovým knedlíkem a s brusinkami.

Jana Kuberová, Zdešov

Hovězí po myslivecku

Potřebujeme 

  • 500 g předního hovězího
  • 50 g sádla
  • 2 velké cibule
  • 1 až 2 nakládané okurky
  • citronovou kůru
  • 2 sardelové řezy nebo sardelovou pastu
  • drcený kmín
  • sekanou petrželku
  • sůl
  • vývar z masoxu

Jak na to 

Hovězí nakrájíme na kostky, osolíme, posypeme kmínem a citronovou kůrou.

Cibuli nakrájenou na kolečka osmahneme na sádle, vložíme okořeněné maso a opečeme je ze všech stran. Přidáme strouhanou okurku, nadrobno nakrájenou sardelku, podlijeme vývarem a dusíme doměkka.

Podáváme s vařenými brambory a klikvovým nebo rybízovým kompotem.

Anna Pantělejevová, Ryžoviště

Jelení ragú s jablky

Potřebujeme 

  • 1 kg předního jeleního masa (krk, plec, hrudí)
  • špetku tlučeného pepře
  • 100 g másla
  • 4 větší nakyslá jablka
  • cukr dle chuti
  • 1/8 l bílého vína
  • 30 g nastrouhaného křenu
  • 1 krajíc chleba

Jak na to 

Očištěné maso nakrájíme na kousky. Osolíme, opepříme, opečeme na másle, podlijeme a zvolna dusíme doměkka.

Během dušení přidáme loupaná, na kostičky nakrájená jablka, přilijeme víno a přisypeme kousek nastrouhané chlebové kůrky. Vše v omáčce rozvaříme.

Maso potom vyndáme a omáčku prolisujeme. Do prolisované zředěné omáčky přidáme nastrouhaný křen a podle chuti trošku cukru.

Dana Scholastrová, Vražné

Zámecké daňčí filé

Potřebujeme 

  • 1,5 kg kýty z daňka
  • 20 dkg kečupu
  • červené víno
  • hladkou mouku
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • vývar z kostí a odřezků

Jak na to 

Proleželou daňčí kýtu nakrájíme na řezy, naklepeme, osolíme a opepříme. Zprudka opečeme na oleji.

Do výpeku přidáme lžičku hladké mouky, orestujeme ji, přidáme kečup, víno a podle potřeby vývar. Necháme převařit, dochutíme a přelijeme přes maso.

Olga Valentová, Borotín u Boskovic

Divoký králík na lesním ovoci

Potřebujeme 

  • 4 králičí stehna
  • 100 g libové slaniny
  • 2 lžíce směsi oleje a másla
  • 400 g ovoce (jeřabiny, maliny, ostružiny)
  • 1 lžíci rozinek
  • 50 g mandlí
  • 1 až 2 lžíce bílého vína
  • sůl
  • bílý pepř
  • mouku

Jak na to 

Králičí stehna vykostíme a protáhneme slaninou. Osolíme, okořeníme a obalíme v mouce.

Maso opečeme na směsi tuku, postříkneme vínem, přidáme rozinky a krátce zapečeme.

Později přidáme lesní ovoce a spolu s ním krátce podusíme. Podáváme s různě upravenými bramborami.

Eliška Křížovská, Svitavy

Akční letáky