obrázek z archivu ireceptar.cz

Na Hromnice pečeme sladké ptáčky z medu, mandlí a rozinek

Hromice, hromnice i hromičky, tak se říkalo svícím, které lidé zapalovali při bouřce k modlitbě za ochranu majetku a zdraví. Hromnice jsou i lidovým názvem církevního svátku: 2. února uplynulo čtyřicet dní od narození Ježíška.

Hromnice

Jak už to u křesťanských svátků bývá, dá se předpokládat, že mají také svou pohanskou historii a jiné zdůvodnění lidového obyčeje.

A tak vedle souvislosti současného církevního svátku Uvedení Páně do chrámu s biblickou událostí, kdy Panna Maria podle židovských zvyklostí přinesla čtyřicátý den po porodu prvorozeného syna Ježíše do chrámu a proroci v něm rozpoznali budoucího spasitele, existuje také vysvětlení přírodními jevy. 

Na Hromnice o hodinu více: Dny se prodlužují, jaro se blíží, prvně v roce jsou slyšet hromy, vlastně nastává letní polovina roku...

Nakonec proč ne: Sladkým obřadním pečivem v náležitém tvaru můžeme počátkem února oslavit církevní Hromnice stejně jako potěšující fakt, že zanedlouho se z teplejších oblastí vrátí domů hnízdit ptáci. Navíc se tyhle recepty budou hodit i jindy, především o Velikonocích.

Medová ptáčataMedová ptáčataAutor: Archiv ireceptar.cz

Ptáčkové z kynutého těsta

Potřebujeme

  • 250 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 150 ml mléka
  • sůl
  • 70 g cukru
  • vejce
  • 50 g tuku

Jak na to

Z trochy oslazeného nahřátého mléka a droždí připravíme kvásek.

Na vál prosijeme mouku, přidáme špetku soli, celé vejce a žloutek (bílek použijeme na potírání), cukr a rozpuštěný tuk, přilijeme kvásek a vypracujeme tužší těsto a necháme je vykynout.

Vyválíme silnější váleček, odkrajujeme kousky a z nich přiměřeně své šikovnosti a fantazii tvarujeme ptáčata.

Očička uděláme třeba z malých rozinek, pírka vytiskneme vidličkou. Klademe na plech vyložený pečicí fólií, potřeme bílkem a dáme do vyhřáté trouby péci.

pečený ptáčekpečený ptáčekAutor: Archiv ireceptar.cz

Medová ptáčata s mandlemi

Potřebujeme

  • 210 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • vanilkový cukr na poprášení
  • citronovou kůru
  • 100 g tuku
  • 2 žloutky a 1 další na potření
  • med
  • mandle

Jak na to

Do hrnce dáme 3 lžíce medu, šálek (200 ml) cukru a zastříkneme několika lžícemi vody. Za stálého míchání svařujeme až do okamžiku, kdy sirup po kápnutí do vody neutvoří kuličku. Trochu ho ochladíme a šleháme až začne tuhnout.

Pak přisypeme půl šálku jemně umletých mandlí a půl lžičky mletého zázvoru. Ještě našleháme a opatrně rozlijeme na voskový papír nebo alobal, necháme ztuhnout a formičkou vykrájíme ptáčata.

Každé ptáče můžeme vložit do papírového košíčku − hnízdečka.

Olga Štěpničková, Praha