Velikonoční nádivka je skutečná lahůdka, pokud se umí dobře připravit. Naštěstí existuje nepřeberné množství variant, ze kterých si vybere opravdu každý. My vám dnes představíme recept na nádivku pro opravdové chlapy z hor.

Zdroj: Youtube

Na přípravu poctivé velikonoční nádivky budete potřebovat 300 g vepřového plecka, 300 g uzeného bůčku a 300 g kuřecího masa. To můžete klidně vyměnit za jiné maso. Skvělé je jehněčí, kůzlečí, krůtí nebo telecí. Důležité je, aby bylo jemné.

Do vody k masu přidejte pepř, nové koření, bobkový list, špetku tymiánu a špetku rozmarýnu.

Vyzkoušejte telecí, kůzlečí či jehněčí maso

Dále si připravte 500 g tvrdých rohlíků, což je asi 11 rohlíků, sůl, pepř, muškátový oříšek, 6 vajec, pažitku, petrželku, libeček, kopřivy (které lze i vynechat), česnek, máslo a strouhanku.

Začněte tím, že maso uvaříte v osolené a okořeněné vodě, necháte vychladnout a pak nakrájíte na kostičky. Stejně tak nakrájejte na kostičky i rohlíky, které zalijte přecezeným vývarem z masa tak, aby byly potopené.

Vynechat můžete kopřivy a raději použít jiné bylinky

Maso následně smíchejte s namočenými rohlíky, osolte, opepřete, přidejte trochu muškátového oříšku a bylinky. Lze přidat i houby - sušené, mražené i nakládané.

Oddělte žloutky od bílků a žloutky vmíchejte do masa. Z bílků ušlehejte sníh a zamíchejte ho do směsi. Následně dejte do zapékací misky vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C jednu hodinu.

Nádivku pak můžete jíst teplou i studenou.

Související články

Zdroj: www.toprecepty.cz, www.youtube.com