Nadýchaná nádivka na velikonoční stůl
Ne ve všech rodinách je nádivka oblíbená, aby byla skutečným potěšením u svátečního oběda o Velikonocích, musí být hlavně nadýchaná. Jak na to? A co přidat do nádivky, aby krásně voněla i chutnala?
Co nakoupit na nadýchanou nádivku?
Velikonoční nádivku připravíte z těchto surovin:
- 250 g šunky nebo uzeného
- 200 ml polotučného mléka
- 160 g nejlépe 3 dny starého žitného chleba
- 100 g nastrouhané mrkve na větším struhadle
- 60 g špenátu nebo nasekaných kopřiv
- 10 g čerství bazalky
- 20 g másla
- 4 vejce
- 1 bílý jogurt
- 2 stroužky česneku";i:10;s:33:"¼ lžičky muškátového květu";i:11;s:21:"svazek jarní cibulky
Jak připravit skutečně nadýchanou nádivku?
Ve velké míse smíchejte jogurt, šunku, mrkev, najemno nasekanou nať z cibulky, nasekaný špenát a bazalku, muškátový květ, utřený česnek a žloutky. Zlehka vše promíchejte. Na kostičky nakrájejte chleba a zalijte jej mlékem. Přidejte do velké mísy k ostatním surovinám a důkladně promíchejte. V hluboké misce vyšlehejte z bílků sníh a vmíchejte ho do směsi. Právě bílkový sníh zajistí nadýchanost nádivky.
Do připraveného, pečicím papírem vyloženého pekáčku směs nalijte a pomocí stěrky mírně přistrčte od středu ke krajům. Vločky másla umístěte na nádivku a nechejte zapéct.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 40 minut.
Zdroje: www.lifee.cz, www.toprecepty.cz