Udělejte si o Velikonocích i nadýchanou nádivku.
Zdroj: Profimedia.cz

Triky profesionálů, aby byla velikonoční nádivka krásně nadýchaná

Nejen sladké patří k Velikonocům. Také typicky česká velikonoční nádivka je ozdobou svátečního stolu. Voní, chutná a každoroční jarní svátky si bez ní umí představit málokdo. Upečte si velikonoční nádivku, tak jak ji připravují profíci.

Nadýchaná nádivka na velikonoční stůl

Ne ve všech rodinách je nádivka oblíbená, aby byla skutečným potěšením u svátečního oběda o Velikonocích, musí být hlavně nadýchaná. Jak na to? A co přidat do nádivky, aby krásně voněla i chutnala?

Vložte do hrnku 2 lžíce čerstvých kopřivových listů, přelijte je vroucí vodou a nechte asi 15 minut stát pod pokličkou. Přidejte do nádivky nasekané kopřivy. Zdroj: profimedia.cz

Co nakoupit na nadýchanou nádivku?

Velikonoční nádivku připravíte z těchto surovin:

  • 250 g šunky nebo uzeného
  • 200 ml polotučného mléka
  • 160 g nejlépe 3 dny starého žitného chleba
  • 100 g nastrouhané mrkve na větším struhadle
  • 60 g špenátu nebo nasekaných kopřiv
  • 10 g čerství bazalky
  • 20 g másla
  • 4 vejce
  • 1 bílý jogurt
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ lžičky muškátového květu
  • svazek jarní cibulky 

Jak připravit skutečně nadýchanou nádivku?

Ve velké míse smíchejte jogurt, šunku, mrkev, najemno nasekanou nať z cibulky, nasekaný špenát a bazalku, muškátový květ, utřený česnek a žloutky. Zlehka vše promíchejte. Na kostičky nakrájejte chleba a zalijte jej mlékem. Přidejte do velké mísy k ostatním surovinám a důkladně promíchejte. V hluboké misce vyšlehejte z bílků sníh a vmíchejte ho do směsi. Právě bílkový sníh zajistí nadýchanost nádivky.

Do připraveného, pečicím papírem vyloženého pekáčku směs nalijte a pomocí stěrky mírně přistrčte od středu ke krajům. Vločky másla umístěte na nádivku a nechejte zapéct.

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 40 minut.

Zdroje: www.lifee.czwww.toprecepty.cz

Akční letáky