Nadýchaná nádivka na velikonoční stůl

Ne ve všech rodinách je nádivka oblíbená, aby byla skutečným potěšením u svátečního oběda o Velikonocích, musí být hlavně nadýchaná. Jak na to? A co přidat do nádivky, aby krásně voněla i chutnala?

Co nakoupit na nadýchanou nádivku?

Velikonoční nádivku připravíte z těchto surovin:

  • 250 g šunky nebo uzeného
  • 200 ml polotučného mléka
  • 160 g nejlépe 3 dny starého žitného chleba
  • 100 g nastrouhané mrkve na větším struhadle
  • 60 g špenátu nebo nasekaných kopřiv
  • 10 g čerství bazalky
  • 20 g másla
  • 4 vejce
  • 1 bílý jogurt
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ lžičky muškátového květu
  • svazek jarní cibulky

Jak připravit skutečně nadýchanou nádivku?

Ve velké míse smíchejte jogurt, šunku, mrkev, najemno nasekanou nať z cibulky, nasekaný špenát a bazalku, muškátový květ, utřený česnek a žloutky. Zlehka vše promíchejte. Na kostičky nakrájejte chleba a zalijte jej mlékem. Přidejte do velké mísy k ostatním surovinám a důkladně promíchejte. V hluboké misce vyšlehejte z bílků sníh a vmíchejte ho do směsi. Právě bílkový sníh zajistí nadýchanost nádivky.

Do připraveného, pečicím papírem vyloženého pekáčku směs nalijte a pomocí stěrky mírně přistrčte od středu ke krajům. Vločky másla umístěte na nádivku a nechejte zapéct.

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 40 minut.

Zdroje: www.lifee.cz, www.toprecepty.cz