Potěší chuťové pohárky i duši. Palačinky jsou jedním z nejúžasnějších vynálezů a jídel obecně. Skvělá je jejich variabilita. Můžete si je připravit na sladko i naslano a v nejrůznějších kombinacích. Přitom suroviny na základ těsta máte vždy doma, protože palačinky se dělají jen ze čtyř základních surovin. Jak ale docílit toho, aby byly nádherně nadýchané i bez kypřidla?
Inspirace z Japonska
Naprosto skvělé a nadýchané palačinky připravují v Japonsku. A nadýchané japonské lívance jsou opravdový pojem. Nepotřebujete k jejich výrobě nic speciálního, jen malý trik.
Jaký? Podívejte se ve videu:
Palačinky ozdobte podle své chuti a preferencí. Někdo miluje jogurt a ovoce, někomu vyhovuje čokoládový krém.
Palačinky bez kypřicího prášku
Proč vůbec vymýšlet varianty, jak vyrobit nadýchané palačinky bez nejrůznějších kypřidel? Jednak je nemusíte mít vždy po ruce a jednak jejich výrazná chuť může někomu vadit. Občas se může stát, že neodhadnete množství a kypřidla přidáte do těsta až moc, což je ve výsledku cítit. Citlivějším jedincům může takzvaně sedat na patro a celý požitek z pokrmu tak pokazit.
Jde to i jinak
Naše babičky používaly hned několik triků, které jim zajistily krásně nadýchané palačinky. Asi nejjednodušší trik, který využijete i při výrobě lívanců, je vyšlehání sněhu. Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh. Ten pak opatrně zapracujte do těsta a uvidíte, že takto nadýchanou snídani jste ještě nejedli.
Podmáslí je jistota
Podmáslí je naprostá jistota. Dodá palačinkám lahodnou chuť i strukturu a budou díky zdravému mléčnému výrobku nádherně nadýchané. Podmáslí je navíc potravinou, kterou byste měli zařazovat do svého jídelníčku častěji. Není příliš tučné a obsahuje velké množství bílkovin, takže vás palačinky z něj náramně zasytí.
Boduje také nemalým obsahem minerálních látek a vápníkem, který přispívá k pevnosti kostí. Zároveň je nezanedbatelný i obsah zinku. Ten je zase dobrý pro udržování hladiny cukru v krvi v rozumných mezích.
Jogurt jako druhá volba
Skvělou volbou, pokud právě nemáte podmáslí v chladničce, je i bílý jogurt. Díky němu budou palačinky nádherně elastické a také nadýchané. Navíc jim jogurt dodá příjemnou jogurtovou chuť. Spolu s ním do sebe dostanete probiotika příznivě ovlivňující zažívání, porci vápníku i cenných bílkovin. Pokud zkombinujete jogurt s vyšlehanými bílky, uvidíte, že lepší palačinky jste ještě nejedli.
Poslechněte si novou epizodu našeho podcastu iReceptář do ucha. Hostem byla tentokrát Monika Kořínková z Monamy, kde vaří vynikající marmelády, ale taky pečou úžasné zákusky:
Související články
Zdroje: www.youtube.com, www.mojegotowanie.pl, www.idnes.cz