Při přípravě jakéhokoliv těsta byste měli dodržovat určitá pravidla, která občas mnozí podceňují. Výsledkem se proto stává nízký a tuhý piškot, který se rovněž může srazit, nedopéct nebo dokonce spálit. Předejděte těmto problémům jednoduchými kroky, jež vám pomůžou k cestě za nadýchaným těstem jako obláček. S nimi budete mít perfektní buchtu, na kterou můžete být pyšní!
Připravte si nadýchané těsto na koláče bez droždí podle video receptu na YouTube, na kanálu Chutný TV:
Podceňované prosátí mouky
Snad v každém receptu na těsto je psáno, že byste mouku před smícháním s našlehanými žloutky a bílky měli nejdříve prosát. Kdo z vás to ale opravdu udělá? Tento mnohdy přeskakovaný krok je při přípravě těsta velmi důležitý a zabere pouhých pár sekund. Nejenže mouku zbavíte hrudek, ale hlavně ji provzdušníte, což přidá těstu nadýchanost a lehkost.
Správné našlehání bílků
Před tím, než se pustíte do šlehání, musí mít vajíčka pokojovou teplotu stejně jako ostatní ingredience. Pokud je vyndáte z lednice a hned s nimi začnete pracovat, nikdy nedosáhnete správného našlehání jak bílků, tak ani žloutků. Nezapomeňte také misku a metličky důkladně odmastit, abyste dosáhli tuhého sněhu, který zajistí upečenému těstu kyprost.
Dokonalá žloutková pěna
Víte, jak by měly vypadat správně našlehané žloutky s cukrem? Pěna musí být hustá a hladká, čehož dosáhnete po 10-15 minutách šlehání. Skvělým trikem, jak mít žloutkovou pěnu opravdu dokonalou, je použití trochy vody. Během šlehání proto přidejte na každé dvě vejce jednu lžíci horké vody. Výsledek za to opravdu stojí!
Trik s vodou
Jakmile veškeré ingredience spolu s našlehanými pěnami jemně smícháte dohromady, přidejte do těsta ještě tři lžičky horké vody. Následně těsto nalijte do formy a dejte péct. Díky tomuto tajnému triku našich babiček těsto perfektně nabyde a chuťově nebude mít žádnou chybičku. Dejte si ale pozor, nadýchanost těsta můžete ještě ohrozit!
Pečení v troubě
I když se může zdát, že nadýchanost těsta závisí pouze na jeho přípravě, není tomu tak. Musíte ho totiž ještě správně upéct. Připravené těsto ve formě proto vždy dávejte opatrně do předem vyhřáté trouby.
Pokud byste s ním někde klepli, mohlo by to mít na svědomí jeho následné sražení. Během pečení je také důležité za žádnou cenu troubu neotvírat alespoň prvních 20 minut. Teprve až těsto krásně zezlátne, se můžete přesvědčit o stupni jeho propečení.
Zdroje: babskarada.cz, magazin.recepty.cz, ekucharka.cz