Vzhledem k tomu, že rajčata patří mezi jeden z absolutně neoblíbenějších druhů zeleniny na světě, je jasné, že mnoho lidem je nestačí jíst pouze, když je jejich sezóna. Existují tudíž dvě možnosti. Koupit si rajčata v supermarketu, nebo zpracovat co vám zbylo z domácí úrody.
Asi se všichni shodneme na tom, že domácí rajčata jsou nejlepší rajčata. Pokud vám tedy něco zbylo z vaší zahrádky a nestihnete to sníst, udělejte si tato nakládaná rajčata. Jsou neuvěřitelně chutná, a navíc nemusíte vyhazovat rajčata, která jste nestihli sníst.
Video, jak zavařit rajčata, najdete na Youtube kanále Bylinkový ráj Michaela:
Nakládaná rajčata
Jako první si vezměte rajčata, která vám zbyla z vaší úrody. Na tento recept se nejlépe hodí cherry rajčata, jelikož mají pevnou slupku. Rajčata důkladně omyjte, a poté vyberte ta, která jsou pevná a nepřezrálá. Následně si vezměte cibuli. Na 4 kilogramy rajčat by bylo cibulí ideálně 8, takže míru cibule přizpůsobte tomu, kolik máte rajčat. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na čtvrtiny.
Následně si vezměte sterilizované sklenice a rajčata s cibulí do nich vložte. Přidejte ještě několik lístků čerstvé bazalky a do každé sklenice dejte lžíci hořčičných semínek. Rajčata s cibulí, bazalkou a semínky poté zalijte vroucí vodou.
Sklenice přikryjte a nechte zhruba 20 minut přizpůsobit. Po uplynutí času pak můžete začít připravovat nálev. Vodu ze sklenic opatrně slijte zpět do hrnce. Následně do ní přidejte lžíci soli, 3 lžíce krystalového cukru, lžičku kyseliny citronové a lžíci medu.
Naprosto dokonalý nálev
Veškeré ingredience pečlivě promíchejte, a poté přiveďte vodu opět k varu. Jakmile bude nálev hotový, nalijte jej zpět do sklenic s rajčaty, cibulí a bazalkou. Sklenice naplňte nálevem až po okraj. A máte hotovo.
Nyní už jen zbývá sklenice pořádně uzavřít, otočit dnem vzhůru a zabalit do deky. Jakmile sklenice dostatečně vychladnou, uložte je na tmavé, chladné a suché místo. Vaše rajčata budou mít medově nasládlou chuť, která vytvoří krásný kontrast k jejich kyselosti.
Těmto nakládaným rajčatům zaručeně neodolá žádný strávník, ať už je přidáte do salátu, nebo je připravíte jako jednohubky či předkrm. Dobrou chuť!
Zdroje: www.recepty.cz, www.toprecepty.cz