Budete se divit, ale takové nakládané okurky jsou poměrně nízkokalorické. Obsahují až 96 % vody a podle výživových expertů jsou dokonce bohaté na vlákninu, proteiny, minerální látky, sacharidy a tuky. Mimořádně zdravý je i kyselý okurkový nálev z vody, octa, cukru, cibule, soli a hořčičných semínek, který se doporučuje jako první pomoc při kocovině. Tak neváhejte a zavařte si pár okurek do skla!

Jak připravit nakládané okurky bez chemie

Ještě než se pustíte do akce, zajistěte si vhodné zavařovací nádoby. Lepší než klasické dózy s víčky jsou šroubovací sklenice, které seženete v domácích potřebách. Před zavařováním veškeré sklo (i uzávěry) pořádně vydrhněte horkou vodou a nechte vysušit v troubě. Na sklenicích nesmí být žádná vlhkost! Zavařenina by se mohla znehodnotit.

Do každé ze zavařovací sklenice vložte 1 bobkový list, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, lžičku hořčičných semínek, snítku kopru (může být i s květenstvím), trochu cibule a na kolečka nakrájenou mrkev.

Nakládačky (nejlepší jsou z trhu) pořádně umyjete a napěchujte do nádob. Čím více okurek bude ve sklenici, tím méně láku pak použijete.

Sklenici zalijte lákem až po okraj a zavíčkujte. Zavařte je na 85 °C na 20 min. A máte hotovo!

Co o nakládačkách možná nevíte:

Nakládačky jsou středoevropskou specialitou. Každá země má svou typickou recepturu. Zatímco my Češi dáváme přednost sladším chutím, Němci je dělají více kyselejší.

Chuť zavařenin můžete obměňovat. Výborně se k nakládačkám hodí i třeba chilli.

Říká se, že křupavost okurek ovlivní přísady, které do zavařenin přidáváte. Doporučené jsou zelené listy rybízu, višně nebo křenu. Obsahují totiž tein, který zabrání, aby se okurka rozvařila.

Při zavařování bohužel nepoznáte, jestli je okurka křupavá nebo naopak šťavnatá. Pokud jsou vaše okurky měkčí, nevadí. Najdou uplatnění ve studené kuchyni – například při výrobě domácí tatarské omáčky. Tvrdší a křupavější nakládačky naopak vyniknou v kombinaci s teplými pokrmy, kterým dodají tu správnou šťavnatost a chuť.

Mimochodem, víte, který slavný Čech miloval nakládané okurky? Byl to režisér Miloš Forman, který žil v USA. Jeho žena Martina mu je vozila z Čech jako oblíbený suvenýr ve velkém.

Zdroje: www.petrazahradnici.cz, www.tn.nova.cz

Související články