Jedná se o naprosto geniální pokrm. K jeho výrobě stačí jen správná kombinace nejběžnějších a levných ingrediencí a trpělivost. Té je potřeba dost, protože čekání, až bude dobrota správně uleželá, je tak trochu nervy drásající sebezapření. Kombinací snese sýr ve sklenici mnoho. Od klasiky s cibulí a česnekem, až po lesní ovoce, jehož nakyslá chuť s krémovým sýrem lahodně kontrastuje.

Hermelín podle fotra

Domácí výroba nakládaného hermelínu má hned několik plusů. Za prvé vás vyjde jeho příprava výrazně levněji, než kdybyste si koupili hotový polotovar. Chuťově bude daleko lepší, a navíc budete vědět, jaké suroviny při jeho přípravě použijete a bude bez jakýchkoli dochucovadel.

Zkusit můžete hned jeden vymazlený recept od Starýho fotra:

Zdroj: Youtube

Je jasné, že prim v tomto receptu bude hrát sýr. Většinou se nakládá buď hermelín, nebo camembert, který je hermelínu velmi podobný, a pokud není hermelín zrovna v akci, camembert vyjde výrazně levněji. Na chuti rozdíl příliš nepoznáte, takže se nebojte vyzkoušet camembertovou variantu.

Cibuli na kolečka

Druhou důležitou komponentou nakládaného sýru je cibule. Někdy se může stát, že cibule při nesprávné manipulaci zkvasí. Není od věci tedy oloupanou cibuli nejprve spařit v horké vodě. Pak už ji nakrájejte na co nejtenčí kolečka. Příliš silná kola ve výsledku nejsou tak chutná. Kyselost hermelínu dodá nakládaná kapie.

Hurá na sýry

Někdo nakládá hermelín tak, že jej rozkrájí na trojúhelníčky. Lepší je ale rozkrojit jej podélně napůl. Vnitřek sýru posypejte mletou sladkou paprikou a můžete vrstvit. Starej fotr používá ještě jednu méně tradiční ingredienci, která dodá výslednému nakládanému hermelínu na pikantnosti. Přidává do sklenice ještě nivu.

Sklenice vypulírovat

Nakládat hermelíny můžete do běžných zavařovaček nejrůznějších velikostí. Záleží pro kolik strávníků sýr nakládáte, nebo jak velká je chuť. Nezapomeňte však sklenici před samotnou akcí řádně umýt a vypláchnout vařící vodou.

Nakládaný hermelín podle fotra

Do spodu sklenice pak nalijte trochu oleje. Použít můžete kvalitní slunečnicový, nic nepokazíte ani řepkovým. I ten se dá koupit v dobré kvalitě. Pak dejte na dno pár koleček cibule. A začněte s hermelínem či camembertem. Pokládejte sýr rozkrojenou stranou dolů, navrstvěte nakrájenou nivou, pak zase cibuli a pokračujte kapií.

Pokračujte ve vrstvení, dokud vám nezbyde poslední kolečko hermelínu. Do sklenice ještě přijde koření, které doladí celkovou chuť. Bobkový list, kuličky nového koření a použijte místo černého pepře zelený. Je jemnější a jeho chuť je ve výsledku mnohem příjemnější. Nakonec přikryjte posledním kolečkem hermelínu a pár kolečky cibule a zalijte olejem. Opatrně vyklepejte bublinky a sklenici zavíčkujte.

Čekání na dobrotu

Nejsnadnější část je za námi, teď přichází na řadu ta méně snadná. Čekání, dokud nebudou hermelíny zralé. Necháte-li naložený hermelín při pokojové teplotě, během čtyř dnů je hotovo. Nechat odpočívat jej ale můžete i na chladnějším místě, pak se doba zrání protáhne. Pokud jej dřív nesníte, v lednici vám naložený hermelín vydrží klidně i měsíc.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, toprecepty.cz