Hledáte dezert s bohatou historií a lahodnou chutí? Vsaďte na dobrotu blízké přítelkyně Franze Kafky, Mileny Jesenské. Jedná se o jednoduchý recept z pár ingrediencí a příchutí alkoholu. Ostatně za první republiky milovali opilou jeptišku snad všichni!
Chcete znát recept na nejlepší nadýchaný rýžový nákyp? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Vaříme s Kubíčkem:
Milena Jesenská (1896–1944)
Tato nekonvenční a dá se říct na tu dobu výstřední žena byla ve své době i významnou novinářkou. Svou originalitou značně vynikala již za studií na dívčím gymnáziu Minerva, ale do širšího povědomí společnosti se dostala až díky přátelství se spisovatelem Franzem Kafkou.
O jejich vztahu se lze dozvědět více z Kafkovy knihy „Dopisy Mileně“. Od počátku německé okupace se aktivně zapojovala do antifašistického hnutí, nakonec zemřela v koncentračním táboře Ravensbrück v květnu roku 1944.
Její první vydanou knihou byly „Mileniny recepty“, které jsou doplněné i o recepty jejích početných čtenářek.
Nákyp „Opilá jeptiška“
Nejprve si utřete 140 g práškového cukru s 10 žloutky. Poté přidejte 1/2 šálku strouhané housky z bílého pečiva, přisypte také 140 g neloupaných strouhaných mandlí, strouhanou citronovou kůru z 1 citronu nakonec vmíchejte i tuhý sníh z 10 vaječných bílků.
Naplňte formu
Připravené těsto rozprostřete do pečicí nádoby předem vymazané máslem a vložte do mírně vyhřáté trouby. Pak pečte zhruba 45 minut.
Nechte nákyp vydechnout
Upečený nákyp nechte před podáváním lehce vychladnout. Každou porci polijte trochou horkého červeného vína, dochuceného pomerančovou šťávou a trochou cukru. Na dětské porce lze použít višňový džus.
Fantazii se meze nekladou
Základní těsto lze samozřejmě obohatit dle vašich chutí. Můžete do něj přidat posekané sušené ovoce, nebo i kandované, stejně tak jakýkoliv druh ořechů či semínek. Naservírovanou porci lze ozdobit i pár lístky čerstvé máty.
Zdroje: www.chatar-chalupar.cz, www,milujivareni.cz, www,wikipedia.org