Zdroje: www.vareni.cz, kucharka.cbmonitor.cz
Chlebový nákyp mnoha tváří
Chlebový nákyp je prostě jedním z receptů, který se hodí mít po ruce, když spěcháte a chleba už začíná být zvadlý. Prostě to chce něčím vylepšit a chlebový nákyp je ideálním pokrmem, ve kterém zpracujete zbytky všeho druhu i čerstvou zeleninu ze zahrady. Můžete jej do nekonečna obměňovat a najít kombinace a chutě, které jsou vám nejmilejší.
Prostý a chutný chlebový nákyp
Je to vlastně taková slaná žemlovka a dáte si do ní všechno, co máte rádi. Jako pejsek a kočička, když vařili dort, jen to nepřepískněte a zbytečně recept nekomplikujte. Nákyp se peče v troubě na 180 °C zhruba 45 minut. Celý trik spočívá v tom, že k vejcím rozšlehaným v mléce a smetaně přidáte chléb a další suroviny a směs následně upečete. V troubě zapečený nákyp bude skoro jako slaný koláč, který můžete jíst teplý i studený. Může to být zeleninové překvapení, anebo masová lahůdka, to už zaleží na vás.
Recept na chlebový nákyp
Inspirujte se chlebovým nákypem s brokolicí, slaninou a parmezánem. Uvidíte, že to je jednoduché jídlo, které můžete obměňovat, jak vás napadne, a použít všechny dobroty, které máte doma nebo na zahradě.
Na recept si připravte tyto suroviny:
- olivový olej
- 2 stroužky nasekaného česneku
- brokolici uvařenou a rozdělenou na růžičky
- 6 vajec
- 1 hrnek mléka
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 6 krajíců chleba
- 100 g parmezánu
- 100 g slaniny
- sůl, pepř, špetku čili, čerstvé bylinky podle chuti
Jak připravit chlebový nákyp?
Rozehřejte troubu na 180 °C a připravte si vymazanou formu. Na lžíci oleje mírně osmahněte česnek s troškou čili, přidejte uvařené růžičky brokolice, zakápněte troškou vody a pod poklicí nechejte jen 5 minut podusit.
Do větší misky rozklepněte vajíčka, přidejte mléko, smetanu i koření, případně bylinky a vidličkou dobře rozmíchejte. Přidejte kousky chleba, brokolici s česnekem, nahrubo nastrouhaný nebo nakrájený sýr i slaninu. Směs promíchejte a přelijte celý obsah do formy. Pečte, dokud nákyp nezezlátne, zhruba 40 až 50 minut.