Používání oleje

Jak dávkovat množství olivového oleje, aby jídlo neplavalo ve vrstvě mastnoty? Triků, jak dávkovat olej jen po troškách, je víc, ale tento je skutečně elegantní. Zatímco slunečnicový, řepkový či jiný olej na smažení je často potřeba ve velkém množství, protože smažené je vhodné alespoň částečně do tuku ponořit, s dávkováním olivového oleje je to docela jinak. Olivový olej používáme po troškách či tenkým pramínkem. Vyzkoušejte fígl, na který přišla uživatelka TikToku, která si říká MamaB.

Nalévání oleje

MamaB byla nespokojená s širokým hrdlem láhve na olivový olej. Láhev se standardním hrdlem je sice praktická, ale až do okamžiku, kdy chcete použít jen velmi malé množství oleje, například do salátu nebo dipu. Jak si s tím MamaB poradila?

Obyčejně je každé hrdlo láhve na olej zajištěno šroubovatelným uzávěrem. Pod ním se skrývá plastové víčko s kroužkem, s jehož pomocí víčko před prvním použitím sejmete. Nevyhazujte víčko, otočte jej a mírně zamáčkněte kroužek dovnitř hrdla. Víčko tímto způsobem hrdlo jen částečně zakryje a nechá vytéci jen tolik oleje, abyste jím mohli pohodlně a rychle tenkým pramínkem zalít salát nebo jiné připravované pokrmy.

Chcete používat jen velmi malé množství oleje? Pořiďte si olej ve spreji. Speciální lahvičku můžete koupit zvlášť a olej do ní doplňovat.
Na internetu se také objevují zlepšováky s ředěním oleje vodou a používání manuálního rozstřikovače, jaký je běžný pro rosení květin. Řešení je to jen krátkodobé. Tenká tryska se brzy ucpe, a navíc směs vody a oleje vůbec není ideální.

Jiným zcela dostačujícím a obyčejným způsobem je používání mašlovačky čili pírka. Nechejte si vedle sporáku malou misku s troškou oleje a mašlovačkou. Když potřebujete, stačí jen olej mašlovačkou nanést v malém množství na pánev či přímo na pokrm a je to!

Zdroje: homesteadingfamily.com, kreativnija.cz