Zdroje: region.rozhlas.cz, toprecepty.cz, recepty.cz

Na první pohled se může zdát pečení jablečného štrúdlu jako naprosto banální úkol. Stačí rozválet listové těsto, naplnit jej nastrouhanými jablky, zasypat skořicí nebo skořicovým cukrem, zabalit, utěsnit a dát péct. Takto připravený štrúdl je zajisté po upečení chutný a zavděčíte se s ním prakticky každému. Bohužel s ním asi nikoho úplně nepřekvapíte a nikoho nijak zvlášť nezaujme. Stačí si přitom dát trochu více práce s náplní a z obyčejného štrúdlu vykouzlíte lahůdku, za kterou by se nestyděli ani profesionální cukráři. Držte se několika málo pravidel a přesvědčte se na vlastní chuťové buňky!

Jablka na štrúdl

Při pečení štrůdlu můžete použít takřka jakoukoliv odrůdu jablek. Myslete jen na to, že některé druhy jsou sladší než jiné, a tak je vždy před pečením ochutnejte, abyste věděli, kolik cukru budete potřebovat. Přeslazeným nebo naopak kyselým štrúdlem na nikoho dojem rozhodně neuděláte. Také se vyplatí zakoupit červená jablka. Jejich slupka během pečení uvolní svou barvu a krásně obarví celou náplň. To zároveň znamená, že jablka, k překvapení mnohých, není při přípravě štrúdlu nutné loupat.

A zatímco jsou někteří zvyklí jablka kromě loupání také strouhat, nechte struhadlo raději stranou. Nastrouhaná jablka by se totiž v průběhu pečení rozvařila a po vychladnutí by štrúdl mohl mít tendenci tvrdnout. Mnohem lepších výsledků dosáhnete tak, že jablka po zbavení jádřinců nakrájíte například na velmi tenké plátky nebo menší kostičky. Zároveň jablka nikdy před plněním štrúdlu nevařte a pracujte s nimi ve zcela syrové podobě.

Jak péct štrúdl

Některé odrůdy jablek jsou poměrně vodnaté a v důsledku toho by štrúdl po upečení mohl být mokrý. Tomu lze ale velmi snadno předejít. Po vyválení těsta jej můžete posypat například strouhankou nebo kokosem. Případně, jak radí cukrář Josef Maršálek, můžete přímo do jablek ještě před přidáním dalších surovin vmíchat zhruba jednu až dvě lžíce strouhaného perníku.

Problém, se kterým se mnozí často setkávají, je ten, že štrúdl při pečení na povrchu popraská. Někdy se tak může stát až po vychladnutí. Řešení je přitom jednoduché. Ještě předtím, než závin putuje do trouby, jej z vrchu na několika místech propíchejte vidličkou. Vytvořenými otvory pak bude moci pára, která vzniká při pečení jablek, volně unikat ze štrúdlu a nebude tvořit praskliny.

Recept na nejlepší štrúdl

Budete potřebovat:

1 balík listového těsta (v balení po dvou)

5 větších jablek

1 skořicový cukr

1 lžíci skořice

1 hrst rozinek

1 hrst mandlí

2 lžíce strouhaného perníku

moučkový cukr

vejce na potření

Postup:

Listová těsta rozválíme na dva větší obdélníky a vrhneme se na jablečnou náplň. Jablka neloupeme, jen je zbavíme jádřinců a nakrájíme je buď na tenké plátky, nebo na malé kostičky. Pokud jsou příliš vodnatá, promícháme je v míse s jednou až dvěma lžícemi strouhaného perníku, přidáme skořici, skořicový cukr, rozinky a nasekané mandle. Směs ochutnáme a případně ji ještě dosladíme. Zapneme troubu a necháme ji rozehřát na 200 °C.

Směs jablek poklademe doprostřed obou vyválených listových těst. Z těst vytvoříme úhledné štrúdly a dobře je po stranách utěsníme, aby při pečení jablečná směs nevytékala. Z vrchu obě těsta propícháme na několika místech vidličkou a štrúdly potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vložíme do trouby a pečeme zhruba 15 až 20 minut. Po upečení a vychladnutí štrúdly posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!