Někomu je zkrátka zima, ať na sebe navlékne čepic a rukavic kolik chce. Také potřebujete zahřát zevnitř? Vsaďte na koření a pochutiny, které zahřejí a nastartují metabolismus. Zázvor, skořice, chilli a pepř, to jsou favorité číslo jedna, zkuste je zkombinovat v lahodném masala čaji, na zimu určitě zapomenete.

Alkohol nezahřeje

Dát si panáka a pořádně se zahřát, nechat rozproudit krev. Takový návod na obranu proti chladnému počasí není to pravé ořechové.

Alkohol totiž v těle nezpůsobuje vznik většího množství tepla, krátkodobý pocit zahřátí má svůj důvod někde jinde. Když je tělo podchlazené, periferní části těla (například končetiny), jsou krví zásobovány minimálně a tato krev je i chladnější. Prvořadé je ochránit životně důležité části těla (břicho, hrudník, hlavu), zachovat zde cirkulaci krve. Po požití alkoholu se tato křehká rovnováha snadno naruší, v těle se rozšíří cévy a krátkodobě zvýší krevní tlak. Díky tomu se studená krev z periferií začne mísit s teplou krví z centrální části a z rozšířených cév teplo rychleji uniká do okolí. To vyvolá krátkodobý a příjemný pocit zahřátí, vnitřní teplota těla se však rapidně sníží.

Vsaďte na zázvor

Spolehlivě a zdravě prohřívá zázvor. Čerstvý zázvor oloupejte, nakrájejte nebo nastrouhejte,zalijte vodou, doplnit můžete citrónovou šťávu a med.

Takový čaj nejen zahřeje, ale působí v těle i proti choroboplodným zárodkům a zatočí se začínajícím nachlazením nebo virózou. Skvělá je i zázvorová koupel, do vany plné horké vody nasypte lžíci nastrouhaného zázvoru a ponořte se do ní na 15 minut. Mrazivé venkovní počasí se stane jenom zlým snem. Vyzkoušejte také zázvorový zábal. Nastrouhaný čerstvý zázvor nechte deset minut louhovat, do výluhu namočte plátýnko a přiložte na promrzlá místa. Zázvor se hodí i do jídel, třeba do dýňové nebo čočkové polévky, k masu na čínský způsob, přidat ho můžete i do těsta na muffiny. Pokud se vám nechce nic vařit ani péct, sáhněte po kandovaném zázvoru, případně po zázvorových bonbonech.

Skořice nejen do závinu

Skořice je vlastně aromatická kůra tropických stromů skořicovníků. Tohle exotické koření však u nás dávno zdomácnělo. Kromě toho, že skvěle chutná, zlepšuje trávení, má dezinfekční a antibiotické účinky, podporuje chuť k jídlu, pomáhá krevnímu oběhu, působí jako afrodiziakum, zabírá proti chřipce a nachlazení a zahřívá celý organismus. Nasypte si skořici na ranní ovesnou kaši, případně si večer vyrobte teplý kompot z jablek, trochy medu a skořice. Blahodárný koktejl připravíte ze skořice zalité horkou vodou. Tekutinu nechte marinovat asi 15 minut a po vychladnutí přidejte med. Ze spojení zázračného medu a vonné skořice získáte to nejlepší.

Pepř a chilli pomohou

Pořádně si opepřete život a už nikdy nebude mít studené nohy ani ruce. Pálivý pepř stimuluje spalování tuků, hodí se i při nachlazení, podporuje vylučování hlenů, piperin v něm obsažený dokonce tlumí bolest. Při nastuzení se výborně hodí i chilli papričky, pálí díky obsahu kapsaicinu, který tělo výborně prohřeje. Hodí se i při rýmě, uvolňují ucpaný nos, neocenitelné jsou při trávicích potížích, mají příznivý účinek na zažívání. Správná hustá zimní polévka s přídavkem chilli a pepře je do chladného počasí to pravé, chilli vynikne i v šálku horké čokolády.

Masala čaj

Připravte si indický čaj masala, hřejivý lék, který si snadno uvaříte i doma.