Domácí ovocné čaje jsou skvělou alternativou nejrůznějších komerčně vyráběných čajů a džusů. Za ty opravdu kvalitní si v obchodě pěkně připlatíte. Přitom stačí domácí jablka a hrušky, které doplníte dalším ovocem a trochou koření a získáte kvalitní nápoj jemné chuti. Konzumovat ho můžete rovnou nebo zavařit a po celou zimu mít po ruce zdravou dobrotu.

Voňavý jablečný kompot

Nejznámější klasikou na přípravu chutného nápoje je jablečný kompot, který vám možná vařila i babička. Asi 0,5 kg jablíček oloupejte, nakrájejte na kousky a pokapejte citrónovou šťávou. Dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Přidejte trochu kůry z chemicky neošetřeného citrónu, třtinový cukr (záleží na sladkosti jablíček, když vyberete sladší, tak se bez cukru klidně obejdete), celou skořici a hřebíček. Vařte asi 5 minut, aby jablíčka zůstala pevná a nerozpadala se. Jablečný kompot se hodí jako lehká svačinka plná tekutin a vlákniny, pít se dá i samotná šťáva.

Domácí ovocný čaj pro chvíle pohody

Netradiční teplý nápoj pro návštěvu i rodinu vytvoříte během chvilku z ovoce, které máte právě po ruce.

Jemně pokrájené ovoce jednoduše přelijte vroucí vodou a nechte 5 minut vylouhovat. Zužitkovat takto můžete i samotné slupky z jablek, zbylé třeba po přípravě závinu. Je-li ovoce červené (jablka se slupkou, jahody, maliny nebo brusinky), bude čaj krásně barevný. Čaje z méně barevného ovoce budou mít lehce zlatavý nádech, avšak každý ovocný čaj bude velmi příjemně vonět. Vylouhované ovoce určitě nevyhazujte, ale klidně je podávejte spolu s čajem. Vynikající a osvědčenou kombinací je například jablko se skořicí, hruška s hřebíčkem a skořicí, jablko s pomerančem či mandarinkou nebo pomeranč se zázvorem.

Zavařte si na později

Udělejte si větší množství ovocného základu na čaj najednou a zavařte si ho na celou zimu. Použijte asi 2 kg ovoce, tuzemského i dovozového, čerstvého, mraženého, i tvrdší kompotovaného, šťávu z kompotu ale do čaje nepřidávejte. V případě citrusů dejte raději přednost plodům v bio kvalitě a kůru přidávejte opatrně, aby

výsledek nebyl příliš hořký. Důkladně omyté ovoce nakrájejte na drobné kousky, jablka a hrušky je lepší předem oloupat. Veškeré nakrájené ovoce smíchejte ve větším hrnci cukrem, ochuťte rumem, skořicí a hřebíčky. Vše nechte povařit 25 minut, po svaření ještě horké plňte do skleniček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Výborný ovocný čaj pak připravíme zalitím 2-3lžiček této směsi horkou vodou.

Teplé nápoje z ovoce zachutnají celé rodině. Maminky ocení vydatnou porci vlákniny a zaženou chuť na sladké. Pro děti je ovocný čaj dobrým zdrojem tekutin, osladit jej můžete medem nebo využít přirozeně sladkého ovoce. Pro dospělé sváteční návštěvníky si zase připravíte netradiční slavnostní punč, pokud do ovocného základu dolijete trochu rumu nebo jiné lihoviny. Je jen na vás, zda svůj čaj osladíte, přidáte koření nebo kapku alkoholu. Spokojeni budou všichni.