Domácí ovocné čaje jsou skvělou alternativou nejrůznějších komerčně vyráběných čajů a džusů. Za ty opravdu kvalitní si v obchodě pěkně připlatíte. Přitom stačí domácí jablka a hrušky, které doplníte dalším ovocem a trochou koření a získáte kvalitní nápoj jemné chuti. Konzumovat ho můžete rovnou nebo zavařit a po celou zimu mít po ruce zdravou dobrotu.
Voňavý jablečný kompot
Nejznámější klasikou na přípravu chutného nápoje je jablečný kompot, který vám možná vařila i babička. Asi 0,5 kg jablíček oloupejte, nakrájejte na kousky a pokapejte citrónovou šťávou. Dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Přidejte trochu kůry z chemicky neošetřeného citrónu, třtinový cukr (záleží na sladkosti jablíček, když vyberete sladší, tak se bez cukru klidně obejdete), celou skořici a hřebíček. Vařte asi 5 minut, aby jablíčka zůstala pevná a nerozpadala se. Jablečný kompot se hodí jako lehká svačinka plná tekutin a vlákniny, pít se dá i samotná šťáva.
Domácí ovocný čaj pro chvíle pohody
Netradiční teplý nápoj pro návštěvu i rodinu vytvoříte během chvilku z ovoce, které máte právě po ruce.
Zavařte si na později
Udělejte si větší množství ovocného základu na čaj najednou a zavařte si ho na celou zimu. Použijte asi 2 kg ovoce, tuzemského i dovozového, čerstvého, mraženého, i tvrdší kompotovaného, šťávu z kompotu ale do čaje nepřidávejte. V případě citrusů dejte raději přednost plodům v bio kvalitě a kůru přidávejte opatrně, aby
Teplé nápoje z ovoce zachutnají celé rodině. Maminky ocení vydatnou porci vlákniny a zaženou chuť na sladké. Pro děti je ovocný čaj dobrým zdrojem tekutin, osladit jej můžete medem nebo využít přirozeně sladkého ovoce. Pro dospělé sváteční návštěvníky si zase připravíte netradiční slavnostní punč, pokud do ovocného základu dolijete trochu rumu nebo jiné lihoviny. Je jen na vás, zda svůj čaj osladíte, přidáte koření nebo kapku alkoholu. Spokojeni budou všichni.