Granátové jablko: lahodná šťáva, omáčka k drůbeži, granátovník v květináči
23. 12. 2010

Granátové jablko: lahodná šťáva, omáčka k drůbeži, granátovník v květináči

Lahodnou chutí bájných granátových jablek si můžete zpestřit svátky i všední dny. Připravte si osvěžující šťávu, grenadinu, kuře s granátovou omáčkou, nebo pěstujte zakrslý granátovník pro krásu i užitek.  

Granátovník obecný neboli marhaník (Punica granatum) je rozložitý keř a strompocházející z Persie a Přední Asie.

Granátová jablka byla zasvěcena  řeckým bohyním Afroditě a Héře. Král Šalamoun měl údajně celý sad granátovníků. Prorok Mohamed radil pojídat tyto plody proto, aby se lidé zbavili závisti. Možná, že ani v dnešní době by neškodilo zkusit tuto metodu znovu oprášit. ostatně, při ochutnávání těchto lahodných plodů jedinečné chuti a vůně z člověka snad opravdu musí spadnout všechny nekalé emoce... je to zážitek šťavnatý a okouzlující, pro nás navíc vzácný a exotický.

Granátovník, všestranně užitečný strom

Granátovník se v létě obsypává bájnými plody, granmátovými jablky. Pod tuhou, rudou slupkou plodu najdeme semínka obalená šťavnatou červenou dužinou osvěžující chuti. Mají vysoký obsah železa, vitamínu C, a dalších důležitých látek. Je třeba je vybírat z nepoživatelné bílé, hořké blány, která tvoří septa uvnitř plodu.

granátové jablko

Využívají se však nejen plody, ale celá rostlina:

  • Z listů marhaníku a ze slupek nezralých plodů se připravuje natrpklý, osvěžující čaj.
  • kořenů a kůry se získává barvivo, kterým se v Orientu barvily koberce.
  • Neobyčejně tvrdé žluté dřevo marhaníku je oblíbené truhláři i staviteli.

Granátový šerbet a grenadina

Z příjemně nakyslé šťávy, která obsahuje červené barvivo, se odedávna vyrábí nealkoholický nápoj šerbet. Francouzi vyrábějí zkvašením šťávy proslulou grenadinu

Z jednoho kilogramu plodů lze získat přes půl litru šťávy. Při jejím zpracování je třeba dávat pozor, protože skvrny od ní se špatně odstraňují.

Jak z plodů snadno získat vynikající šťávu?

  • Jablko mírně mahřejeme.
  • Poválíme je na podložce za mírného tlaku.
  • Nařízneme jej u kalichu a vzniklým otvorem mačkáme šťávu přímo do sklenice.

Granátové jablko v kuchyni

Kuře v omáčce z granátových jablek

Potřebujeme 

  • menší kuře
  • 4 lžíce oleje
  • mletý pepř
  • 2 lžíce másla
  • velká cibule
  • šálek vody na zalití
  • šálek nahrubo nasekaných jader vlašských ořechů
  • šťávu ze dvou pomerančů
  • šťávu ze čtyř až pěti granátových jablek
  • sůl
  • mletou skořici
  • lžíci krupicového cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 1/2 lžičky kurkumy

Jak na to 

  1. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji do světle žluté barvy.
  2. Přidáme ořechová jádra a za stálého míchání je krátce osmahneme.
  3. Vše zalijeme vodou, přidáme pomerančovou šťávu, granátovou šťávu, osolíme, přidáme skořici, kurkumu, cukr a chvíli povaříme.
  4. Opláchnuté kuře rozdělíme na porce, osušíme a obalíme v mouce.
  5. Na pánvi rozehřejeme máslo a kuře na něm po všech stranách opečeme.
  6. Potom je vložíme do připravené omáčky a dusíme doměkka. Je-li třeba, omáčku naředíme troškou horké vody.
  7. Pokrm podáváme s rýží a zaléváme pikantní omáčkou.

 

Pěstování

i

Granátovník vyžaduje kyselý substrát, nesnáší vápník.

Granátovník můžeme pěstovat jako pohlednou přenosnou rostlinu, která plodí i v našich podmínkách, i když samozřejmě skromně, neboť nemůže dorůst do velikosti statného stromu jako ve své domovině.

Vyžaduje teplé a slunečné stanoviště, na zimu jej přemístíme na světlé bezmrazé místo. Dobře se mu daří i ve vyhřívaných sklenících.

Rozmnožuje se především řízkováním, ale stejně snadno ho lze pěstovat ze semen.

Zakrslé formy lze úspěšně pěstovat v květináči na jižně či východně orientovaném okně (pozor na přímé polední slunce, především mladým rostlinám může přivodit úpal). Asi dva centimetry velké plody jsou dokonalou miniaturou ovocných marhaníků, a krásné jsou rovněž květy.

 

Pro Receptář speciál Jarmila Teplíková, spoluautor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třimínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

(jangas), 27. 1. 2009, 12:25

docela dobrý

(Mesarosova Anna), 21. 11. 2008, 16:07

No musím se přiznat, že když jsem od známých dostali před revolucí krabici granátových jablek, nevěděli jsme jak je jíst. Jenže dnes už můžete mít ovoce jaké chcete tak se vám to zdá vtipné když nepamatujete. No nic

(Mesa), 21. 11. 2008, 16:05

Tak to prostě nevěděla ne !?

(Ruda), 21. 11. 2008, 15:57

Gabi: K popukání!

(Gabinka), 21. 11. 2008, 15:35

Driv jsme jedno koupili a vube cjsme nevedeli jak se ji az na dovolene jsme zjistiliá ze jen jaderka - to jedine co jsme my tenkrat vyhodili - je to presne naopak nez u normalniho jablka :o)

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS