S blížícím se podzimem se v přírodě ztrácí zelená barva a nastupují tóny žluté a červené. Během září už na vás při procházce vykukují šípky, které se dají chutně zužitkovat. Využijte zbývající slunné a teplé dny pro jejich sběr a připravte z nich neobyčejné víno.

Šípky jsou zdravé

Jako šípky označujeme plody růže, nejčastěji růže šípkové (Rosa canina). Nejedná se však úplně o plod, šípek je vlastně souplodí nažek, na jehož vzniku se podílely i další části květu. Mají vysoký obsah vitamínů, vede hlavně vitamín C, dále obsahují vitamín K a některé vitamíny B. Využívají se k přípravě léčivého čaje, dělá se z nich marmeláda, sirup či velmi známá šípková omáčka ke kančímu masu.

Kdy a jak sbírat šípky?

Pro zpracování v kuchyni sbírejte vyzrálé a dobře vybarvené šípky. Na dotek jsou tvrdé, na pohled lesklé s tmavě oranžovou až sytě červenou slupkou. Takové mají nejvyšší obsah vitamínu C a hodí se hlavně na sušení a přípravu čaje. Pro výrobu marmelád, sirupu nebo vína jsou lepší plody lehce přešlé mrazem, jsou pak sladší. Bohužel, po krátké mrazíku se může stát, že jsou plody mazlavé a špatně se trhají. Můžete tedy zkusit nasbírat tvrdé plody a před zpracováním je skladovat v mrazničce. Pro sběr se vybavte zahradnickými rukavicemi, přeci jen trny dokážou být pěkně nepříjemné. Nezapomeňte ani zahradnické nůžky, které vám práci usnadní.

Recept na lahodné šípkové víno

  • 1 kg čerstvých zralých šípků
  • 1,7 kg cukru
  • 4 litry vody
  • balíček živné soli pro kvasinky
  • balíček ušlechtilých kvasinek (Vínka, Malaga apod.)

Poměry surovin se v receptech různí, hodně záleží na tom, jak silné a sladké víno ve výsledku chcete.

Nasbírané šípky přeberte, operte, a zbavte nečistot. Pro přípravu vína se hodí jak čerstvé, tak sušené šípky. Víno ze sušených šípků bude mít výraznější barvu a lehký náznak karamelu v chuti.

Připravené šípky posypte 200 g cukru a spařte 3 l vroucí vody. Zbylý cukr svařte s litrem vody a roztok nechte vychladnout. Obě zchladlé směsi přelijte do kvasné nádoby, která by měla být alespoň o třetinu větší než přidávané množství surovin. Poté přidejte živnou sůl a nakonec kvasinky.

Pokud používáte tekuté kvasinky, můžete je rovnou nalít do nádoby. Ze sušených kvasinek je třeba zákvas připravit 2-3 dny předem. Nádobu uzavřete kvasnou zátkou, postavte mimo dosah slunečních paprsků a nechte rozkvasit při teplotě 20 °C. V průběhu kvašení klesají postupně šípky ke dnu, nemusí tomu ale tak být vždy a některé šípky stále plavou, i když už je víno hotovo. Doba kvašení je individuální (většinou trvá 6-8 týdnů) a je potřeba ji hlídat.

Když ustane bouřlivé kvašení a většina šípků klesla ke dnu odstraňte kvasnou zátku a opatrně pomocí hadičky stáčejte víno do lahví nebo demižonu tak, abyste nenabrali kal a usazeninu ze dna kvasné nádoby. Nádoby plňte až nahoru a zátkujte volně, případně použijte vatovou nebo kvasnou zátku, víno bude ještě dokvašovat. Víno nechte vyčistit a opět ho přetočte, stočte do lahví, zazátkujte a uložte ve sklepě naležato.

Šípkové víno ze sušených šípků je chuťově odlišné. Pro jeho přípravu použijte stejné množství ingrediencí, sušených šípků je třeba jen 400 gramů.

Některé receptury doporučují nechat kvasit víno volně, pouze díky přirozeně se vyskytujícím kvasinkám. Vyšlechtěné odrůdy kvasinek však poskytnou spolehlivější a vyvážený výsledek.

Místo kvasinek se někdy používá obyčejné droždí nebo se do roztoku přidá sklenka burčáku.