Jak vyrobit domácí medovinu?
4. 8. 2014

Jak vyrobit domácí medovinu?

Máte dobrý med od včelaře? Vyzkoušejte recept na domácí medovinu, lahodný a posilující nápoj našich předků.

Příprava zákvasu

  • Ve smaltovaném hrnci rozpustíme 120 g medu v jednom litru vody, povaříme, přikryjeme a necháme zchladnout.
  • Poté přidáme kvasinky (čistou kulturu kvasinek ke kvašení medoviny lze získat ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole) a přikryjeme poklicí. Necháme v místnosti, kde je teplota 20-25 °C.
  • Po dvou až třech dnech, kdy je v plném kvasu, zákvas použijeme k zakvašení medoviny nebo medového ovocného vína.

Medovina zraje v demižónech podobně jako víno

Zakvašení

  • 30 až 50 kg medu rozpustíme v 70 litrech horké vody, roztok uvedeme do varu a z hladiny sbíráme pěnu. Nemělo by to trvat déle než hodinu.
  • Vychladlý roztok vlijeme do čistého, vysířeného soudku nebo demižonu.

Na 1 l tekutiny přidáme 0,3 g středního fosforečnanu amonného. Přidáme zákvas. Objem sudu nebo demižonu musí být o 1/5 větší než objem roztoku.

Dochucení

Do medového roztoku je možno přidat špetku chmele, citron, popřípadě pomerančovou kůru, z koření několik zrnek koriandru, kousek muškátového oříšku, které předtím vložíme do plátěného sáčku.

domácí medovina

Stáčení

i

Obvykle po půl roce je medovina čirá a můžeme ji stáčet do lahví.

Sud nebo demižon opatříme kvasnou uzávěrkou a ponecháme v místnosti, kde teplota neklesá pod 20 °C. Asi po dvou týdnech se bouřlivé kvašení uklidní. Gumovou hadičkou stočíme do nové nádoby odpovídajícího objemu, kterou opět opatříme kvasnou uzávěrou a přeneseme k dokvašení do sklepa či jiné místnosti, kde se teplota pohybuje kolem 12 °C.  

Autor redakce Receptáře.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třiplusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Dobrý den
moc děkuji
za medovinu kupuji pomerne casto
nejenze si pochutnate ale je ma spouustu blahodarnych ucinku

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS