Příprava zákvasu

  • Ve smaltovaném hrnci rozpustíme 120 g medu v jednom litru vody, povaříme, přikryjeme a necháme zchladnout.
  • Poté přidáme kvasinky (čistou kulturu kvasinek ke kvašení medoviny lze získat ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole) a přikryjeme poklicí. Necháme v místnosti, kde je teplota 20-25 °C.
  • Po dvou až třech dnech, kdy je v plném kvasu, zákvas použijeme k zakvašení medoviny nebo medového ovocného vína.

Zakvašení

  • 30 až 50 kg medu rozpustíme v 70 litrech horké vody, roztok uvedeme do varu a z hladiny sbíráme pěnu. Nemělo by to trvat déle než hodinu.
  • Vychladlý roztok vlijeme do čistého, vysířeného soudku nebo demižonu.

Na 1 l tekutiny přidáme 0,3 g středního fosforečnanu amonného. Přidáme zákvas. Objem sudu nebo demižonu musí být o 1/5 větší než objem roztoku.

Dochucení

Do medového roztoku je možno přidat špetku chmele, citron, popřípadě pomerančovou kůru, z koření několik zrnek koriandru, kousek muškátového oříšku, které předtím vložíme do plátěného sáčku.

Stáčení

Obvykle po půl roce je medovina čirá a můžeme ji stáčet do lahví.

Sud nebo demižon opatříme kvasnou uzávěrkou a ponecháme v místnosti, kde teplota neklesá pod 20 °C. Asi po dvou týdnech se bouřlivé kvašení uklidní. Gumovou hadičkou stočíme do nové nádoby odpovídajícího objemu, kterou opět opatříme kvasnou uzávěrou a přeneseme k dokvašení do sklepa či jiné místnosti, kde se teplota pohybuje kolem 12 °C.