Jako skoro za vším, i za přípitky a ťukáním skleniček stojí staří Řekové. I když, jejich pohnutky nebyly právě nejčistší. Tradice „ťukání“ se sklenicemi měla deklarovat dobré úmysly účastníků hostiny. Číše se na znamení štědrosti hostitele dolévaly plné, a když si všichni společně přiťukli, tekutiny z pohárů se promísily. Přípitek tak měl ochránit před tehdejším poměrně rozšířeným nešvarem, tedy přidáním jedu do nápoje svého nepřítele. Dnes už se otravy bát nemusíme, přesto si rádi přiťukneme.

Jak se vyznat v „bublinkách“

V našich končinách máme tendenci všem sektům říkat šampaňské. Francouze bychom tím ale pěkně naštvali. Šampaňské (champagne) je označení šumivých vín pocházejících z jedné jediné oblasti na světě, tedy právě z kraje Champagne. Vše ostatní jsou šumivá vína, dokonce i ty pocházející z jiných oblastí Francie se jmenují crémant. V Česku, Rakousku, Německu a některých dalších zemích se šumivým vínům říká sekt. Společným znakem těchto vín je produkce tak zvanou klasickou metodou kdy ke druhotnému kvašení vína dochází přímo v lahvích. Při druhotném kvašení připraveného cuvée tichých vín přeměňují dodané speciální kvasinky cukr na alkohol a oxid uhličitý, který při pití vnímáme jako perlivé bublinky.

Šumivé víno jako aperitiv? Zkuste Kir Royal

Šumivé víno jako aperitiv? Zkuste Kir Royal
Sekt si můžete vychutnat i samotný, ale pokud dáváte přednost sladším chutím, vyzkoušejte míchaný nápoj Kir Royal. Stačí do sklenky na sekt nalít 20 ml černorybízové likéru (Crème de Cassis) a dolít sektem. Ačkoli se podává jako aperitiv, klidně u něj vydržíte celý večer.

Takto se vyrábí šampaňská vína i crémant, v Česku pak kupříkladu Bohemia Sekt Prestige, Chateau Radyně a některá další, která musí v lahvi zrát minimálně 9 měsíců. Občas se na sektu můžeme setkat i s označením metod charmat, to znamená, že ke kvašení nedochází v lahvi, ale ve velkých nerezových tancích. I v tomto případě se ale nejedná o vína sycená CO2! Na rozdíl od běžných vín, sekty jsou v drtivé většině směsicí různých odrůd, tedy cuvée. Základem je ale obvykle odrůda chardonnay. Občas vinaři vyrobí i sekt z jedné odrůdy, nejčastěji právě Chardonnay. Pokud jde o šampaňské, bývá takové šumivé víno označeno jako Blanc de Blancs. V jiných zemích se můžeme setkat i s označením odrůdy. Třeba Chateau Bzenec vyrábí sekt z Ryzlinku rýnského.

A co Italové a Španělé?

Pokud nechcete sáhnout na silvestra po něčem trochu jiném, může být dobrou volbou prosecco. Jeho základem je odrůda zvaná Glera a vyrábí se Charmatovo metodou severně od řeky Piava. Právě italské slunce a strmé svahy kopcovitého Benátska mu dávají lehkost a šťavnatost. Ta nejryzejší prosecca se vyrábí z okolí městečka Valdobiadene, odkud pochází také Prosecco Mionetto. Poměrně známými se začínají stávat i španělské sekty cava. Ty pocházejí z katalánské oblasti Penedès a vyrábí se kvašením v láhvi a k dostání je jak bílé, tak růžové.

Demi nebo raději Brut

Dlouhodobé zkušenosti z českého trhu ukazují, že drtivá část spotřebitelů dává přednost sladším sektům s označením demi sec, obliba těch sušších (brut) se zvyšuje až v posledních letech. I proto českému trhu pořád

jednoznačně dominuje značka Bohemia Sekt s řadou Demi Sec, která je pro velkou část našinců vlastně synonymem pro šumivé víno. Podobně jako běžná (tichá) vína, i sekty se odlišují obsahem zbytkového cukru. Označení demi sec znamená 32 až 50 g cukru na litr. Ještě sladší kategorie doux má dokonce přes 50 gramů na litr.

Naopak jako brut může být označeno šumivé víno obsahující do 12 g cukru na litr, tedy asi 3x méně. I tady jsou k dispozici sušší varianty – extra brut s maximálně 6 gramy nebo dokonce brut natural s méně než 3 gramy zbytkového cukru na litr.

A co takhle sladká tečka? Zkuste panna cotu

Jak zakončit slavnostní večeři? Hledáte něco zajímavého, co půjde dobře zkombinovat se šumivým vínem? Vyrobte si pomerančovou panna cotu. Není to nic těžkého.

  • 4 pomeranče
  • 1 l smetany 33%
  • 6 plátků želatiny
  • 100 g cukru krupice
  • 300 g čerstvých malin
  • 50 g cukru krupice
  • 200 ml červeného vína s ovocným aroma (Frankovka nebo Svatovavřinecké)

Plátkovou želatinu rozpusťte ve 100 ml studené vody. Šťávu z pomerančů smíchejte s cukrem a zredukujte na sirup. Smetanu nechte projít varem a patnáct minut vystydnout. Pak již můžete přidat pomerančový sirup, nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče (nejlépe bio), želatinu a zbylý cukr. Vše smíchejte, vlijte do silikonových forem a na 24 hodin uložte do chladu. Maliny, cukr a červené víno svažte na 300 ml objemu. Rozmixujte a přes jemné sítko směsí polijte panna cotu. K tomuto podle sommeliera Davida Krále pasuje sekt s vyšším obsahem zbytkového cukru, jako je Bohemia Sekt Prestige demi sec.