Dva týdny gurmánských zážitků

Letošní ročník Sektivalu se koná od 3. do 18. června ve 47 restauracích v Praze, Brně, Plzni a poprvé také v Ostravě. Během šestnácti dnů nabízí jedinečnou možnost ochutnávat nepřeberné množství sektů rozličných vůní, chutí a barev. V restauracích na návštěvníky čeká výběr lahodných jídel a sektů, které s nimi dokonale souzní.

Všechna jídla a konkrétní sekty k nim osobně napároval dvojnásobný sommelier roku David Král. "Hlavním cílem Sektivalu je představit šumivé víno jako nápoj mnoha podob ve spojení s delikátními pokrmy, jež společně dokáží vytvořit jedinečné chuťové zážitky," řekl odborník. Během festivalu můžete v dotaznících hodnotit šumivá vína. Na konci události bude na základě odpovědí vybráno nejoblíbenější víno festivalu.

Jak správně kombinovat sekt a jídlo?

Budete mít příležitost ochutnat nejen lehké a svěží sekty vyráběné Charmatovou metodou, kdy víno druhotně kvasí ve větších nerezových nádobách, ale také ty s plnější chutí vznikající klasickou neboli „šampaňskou“ metodou kvašení v láhvi. Na své si přijdou jak příznivci českých šumivých vín, tak například prosecca. Jejich kombinaci s různými delikatesami nejlépe oceníte, když budete všechny složky menu ochutnávat postupně a jednotlivé chutě porovnávat.

Sommelier David Král na párování sektů s jídlem vyzdvihuje především vlastní poznávání chuťových odlišností. A jaké jsou jeho rady? "Nejprve doporučuji napít se a vychutnat samotné šumivé víno. Poté si dejte do úst kousek jídla a vnímejte jeho chutě samotné. A až napotřetí vyzkoušejte obojí - sekt i pokrm. Chutě se najednou promění." Sektivalové menu si můžete rezervovat na webu festivalu www.sektival.cz