Jako nejpalčivější bývá vnímán už samotný výběr toho správného vína. Vězte, že na přípravu svařeného vína se hodí jak červené, tak bílé. Co do stupně suché či polosuché, volte sladší tóny. Pokud si nechcete svařit váš příští zaručený bolehlav, doporučujeme se obloukem vyhnout krabicovým vínům a těm, které byste si nedali ani po skleničce.

Alkohol nesmí vřít

Vždy je zapotřebí dodržovat klíčovou zásadu – alkohol nesmí projít varem. Zahříváme ho jen do té doby, než první bublinky začnou jemně vyrážet na klidnou hladinu. Proto je nejlepší odvar z koření připravit vždy zvlášť, jelikož potřebuje delší čas na rozvonění. Samotnému výběru koření se meze nekladou. Můžete zvolit klasiku – skořici, badyán, citron, hřebíček a pomerančovou kůru. Svařenému vínu ale sluší i kardamom, grep, vanilka, zázvor, ale i muškátový květ nebo anýz.

Bezpečné podávání

Další zásadou, kterou není radno obcházet, je správně zvolený šálek, aby se předešlo jeho prasknutí nebo zdeformování. Svařené víno není vhodné podávat v plastu ani ve sklenkách ze silnějšího skla, do kterých předtím vložíme lžičku, po které horký nápoj pomalu naléváme. A čím sladit? Můžete použít med, ale postačí i obyčejný cukr, pokud však chcete svému svařenému vínu dodat na intenzitě, použijte domácí vanilkový cukr, který si snadno vyrobíte podle našeho postupu 9 věcí, které byste měli mít, než se pustíte do vánočního cukroví.

Intenzivní svařené víno

  • 1 litr červeného vína
  • 200 ml vody
  • 5 lžic vanilkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 2 svitky skořice
  • 4 kusy badyánu
  • lžička hřebíčku
  • 1 celý citron
  • 5 cm zázvoru
  • špetka kardamomu

Nejprve si nastrouháme důkladně omytý a osušený citron. Citronovou kůru získáme přes jemné struhadlo, dáváme pozor, abychom nenastrouhali bílou část, je hořká. Mezitím přivedeme k varu ve vodě cukr, med, koření a na plátky nakrájený zázvor, necháme povařit na mírném plamenu přiklopené 20 minut. Do velkého hrnce si nalijeme červené víno a pomalu zahříváme, než se na hladině objeví první bublinky, ihned stáhneme z plamene a vlijeme přes cedník sladký kořeněný vývar, dle potřeby můžeme dosladit a ohřát. Podáváme s plátkem citronu.

TIP: Můžeme přidat i pár kuliček celého černého pepře pro silnější chuť.

Svařené víno s opečenými pomeranči

  • 1,5 litru červeného vína
  • 200 ml vody
  • 150 g vanilkového cukru
  • 5 svitků skořice
  • lžíce hřebíčku
  • 4 velké šťavnaté sladké pomeranče

Pomeranče důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na silnější plátky. Rozpálíme pánev s nepřilnavým povrchem a jednotlivá kolečka krátce opečeme z obou stran, lépe tak uvolní aroma a šťávu. Přesuneme je do větší nerezové mísy nebo hrnce a zalijeme je červeným vínem pokojové teploty, přidáme skořici, hřebíček, promícháme, zakryjeme a necháme dvě hodiny odpočívat na teplém místě. Poté vyjmeme pomeranče i koření, přilijeme vodu, přidáme cukr a zahřejeme těsně pod bod varu.

Svařené bílé víno s medem

  • 1 litr bílého vína
  • 6 lžic medu
  • 1 šťavnaté jablko
  • 1 lžička hřebíčku
  • 3 kusy badyánu
  • 1 svitek skořice
  • 1 celý citron

Nastrouháme si najemno kůru z jednoho omytého citronu. Jablko zbavíme jádřince a nakrájíme na silnější plátky. Do hrnce nalijeme víno, přidáme kůru, koření, jablko a med a občasného míchání pomalu zahříváme. Jakmile se objeví první bubliny, stáhneme z plamene, případně dosladíme dle chuti.