Medové dobroty jsou oblíbené již po dlouhá staletí, žádné nové sladidlo med s jeho jedinečnou chutí a vůní nepřekonalo. Alkoholické nápoje připravené s pomocí medu jsou sladkým poselstvím našich předků. Jako voňavou lahůdku pro letní večery i pro milé návštěvy si je můžete uvařit i doma.
Med má všestranné použití jako lehce stravitelná, energeticky hodnotná potravina, která vedle cukrů obsahuje mnoho cenných výživných látek. Konzumujeme jej většinou čistý, bez úprav, namazaný na krajíci chleba či na pečivu nebo přidaný do čaje, ovocných šťáv, jogurtu či mléka. Je součástí mnoha receptů, nejznámější je určitě medovina. Výtečný je rovněž medový likér a medový koňak.
Jak připravit zákvas
Vaření medoviny
Do medového roztoku je možno přidat špetku chmele, citron, popřípadě pomerančovou kůru, z koření několik zrnek koriandru a kousek muškátového oříšku, které vložíme do plátěného sáčku.
Potřebujeme
Přírodní lihovou esenci připravíme vylouhováním ovoce, lesních plodů, kořínků, listů stromů, bylin a koření v 80% lihu. Doba vylouhování je asi 7–14 dní i déle. Příliš dlouhé louhování zhoršuje chuť esence. Výluh chráníme před přímým světlem.
Jak na to
Z 1 l medoviny získáme kolem 100 ml téměř stoprocentního alkoholu.
Medový koňak je destilát z medoviny. Výroba destilátů podléhá přísným předpisům, zejména daňovým. Proto si medovinu raději dáme vydestilovat v licencované pěstitelské pálenici. Destilát je tím kvalitnější, čím medovina lépe prokvasí a má méně zbytkových cukrů. Proto používáme kultury kvasinek typu malaga, které prokvašují na vyšší procento alkoholu.
Autor Dalibor Titěra.
Na 1,25 kg medu přidám 4,5 l vody, rozvařím a sbírám pěnu. Do zcela vychladlého roztoku přidám fosforečnan amonný (živnou sůl) a vinné kvasinky, předem rozkvašené v cukerném roztoku. Zákvas nechám kvasit v demižonu nebo v jiné vhodné nádobě opatřené kvasnou zátkou. Kvašení trvá 3 až 4 týdny při teplotě 20 až 22 °C.
Medovinu můžeme aromatizovat různým kořením. Osvědčil se mi třeba zázvor, muškátový květ, skořice nebo chmel. Vybrané koření vkládáme v plátěném sáčku do medového roztoku při rozváření nebo do kvasné nádoby.
Docela dobrý pate a mate až nato že na to nemám haa
Nejnovější diskuse
Nejčtenější diskuze
Nejživější diskuze
Grilování - recepty, tipy a triky na grilování
Orchideje - úspěšné pěstování doma i venku
Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie
Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék
Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat
Řez okrasných dřevin - jak a kdy prořezávat
Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort