Vaječný koňak, nebo chcete-li likér, má svůj původ ve středověké Anglii. Jeho popíjení bylo výsadou aristokracie, jelikož hlavní alkoholickou složkou pravého vaječného likéru bylo a je brandy nebo americký bourbon. V Severní Americe se prosadil v průběhu 18. století, oblíbený je však i v Kanadě.

Tradice pití vaječného koňaku během vánočních svátků má své příznivce i odpůrce. Neodrazuje-li vás ani tak chuť tohoto svátečního alkoholu jako spíš obava z čerstvých žloutků, vězte, že kombinace s alkoholem zaručuje bezpečný průběh uležení. Čas investovaný do samotné přípravy je sice relativně krátký, nicméně o kýžený jemný a delikátní výsledek se postará směs sama, musíte však vydržet a dopřát jí alespoň dva týdny. Až se budete rozhodovat, jaký alkohol použijete, držte se prostého pravidla – pokud byste alkohol nepili ani samotný, v koňaku vás rozhodně nepotěší. Budete-li chtít chuť ozvláštnit, zkuste přidat více druhů alkoholu, ať už tedy výše zmíněný bourbon, brandy nebo kvalitní karibský rum.

Domácí vaječný koňak

Na lahev o objemu 800 ml:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml neslazeného kondenzovaného mléka
  • 300 ml alkoholu (brandy, bourbon, kvalitní rum)
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 čerstvé žloutky
  • 1 vanilkový lusk

Nejprve si vyvaříme ve vroucí vodě skleněnou uzavíratelnou lahev včetně uzávěru, vodu necháme okapat a lahev dokonale oschnout. Do hrnce se silným dnem si nalijeme kondenzované mléko, smetanu, nasypeme cukr a přidáme semínka z vanilkového lusku, ten rozkrojený ke směsi přidáme.

Vaříme několik minut za občasného míchání do zhoustnutí, stáhneme z plamene a vyjmeme lusk. Připravíme si vodní lázeň, nerezovou mísu umístíme nad hrnec s vroucí vodou. V míse svižně šleháme žloutky vidličkou tak, aby získaly vyšší teplotu. Mísu sundáme a za stálého míchání vléváme sladkou vanilkovou směs.

Pro perfektní výsledek můžeme přecedit přes jemné síto a na závěr přidáme alkohol. Ještě teplý nalijeme do lahve, uzavřeme a necháme v chladu uležet minimálně 14 dní.