Rychlý a jednoduchý dort Napoleon

Milujete dort Napoleon? Pak máme pro vás skvělou zprávu, je tu recept pro lenochy, vytížené ženy a všechny, kteří chtějí v kuchyni strávit jen nezbytně nutnou dobu. Podle následujícího receptu budete mít přípravu za chviličku hotovou, jen je třeba nechat moučník zaležet.

Anna Tiur představuje na svém kanále Something For Tea přípravu dortu Napoleon, který zvládne každý a za chviličku:

Zdroj: Youtube

Proč zrovna Napoleon?

Dort Napoleon je u nás i ve světě oblíbeným moučníkem, který překvapivě pochází z Ruska. Tento vynikající moučník se prý prvně objevil na oslavě porážky Napoleona Bonaparta a není náhodnou, že se nápadně podobá také francouzskému dezertu Mille-feuille.

Vždyť ruské a francouzské dvory i dějiny jsou propletené generacemi sňatků, kulturních výměn, diplomacie, spojenectvím i útoky. Jednou z posledních velkých událostí byla právě invaze Ruska v roce 1812, kdy car Alexandr I. musel čelit právě Napoleonovým vojskům. Dost už ale historie, vraťme se zpět k dezertu!

Dort Napoleon jen ze tří ingrediencí

Takový recept však rozhodně není sám a existuje celá řada dalších verzí, které jsou rychlé, jednoduché a přesto vynikající. Tento recept se pyšní tím, že je na něj třeba jen tří surovin. Neptejte se, jak je to možné, ale úplně postačí 400 g kondenzovaného mléka, 200 g másla a listové těsto. Chcete vědět, co s nimi?

Listové těsto rozválejte do tenka, zhruba jako na štrúdl, nařežte na několik obdélníků nebo čtverců. Po upečení na 180 °C zhruba 15 až 20 minut vzniknou nafouklé polštáře těsta. Každý nafouklý zlatý polštářek upečeného těsta rozkrojte naplocho nožem a zarovnejte i hrany, aby vám vzniklo několik stejně velkých plátků těsta. Odkrojky si dejte do mísy a rukama rozdrobte na jemné kousky.

V robotu nebo ručně utřete máslo do pěny a po částech přidávejte kondenzované mléko. Vznikne tekutý krém a pak už stačí jen zákusek slepit.

Podle počtu plátů těsta si pomyslně rozdělte krém, aby vám vyšel. Každý plát těsta polijte částí krému, rozetřete po celé ploše a položte další upečenou vrstvu těsta. Takto vršte jeden plátek s krémem po druhém. Poslední vrstvou musí být krém, který na závěr zasypete rozdrolenými ořezky.

Zdroje: toprecepty.cz, onlyu.cz