Budou to pro dnešek jedlíci, kteří se více zaradují, neboť vám napíšeme o receptu, který zbožňoval sám slavný Napoleon I. Jedná se o tradiční francouzský pokrm kuře marengo, který je s Napoleonem spojován. Dříve v receptu bylo zmiňováno i račí maso, ale vzhledem k nedostatku raků je povětšinou z receptu vyřazen. Možná vás překvapí i tradiční příloha…toast opečený nasucho s volským okem.

Malý velký muž

Napoleon I. Bonaparte byl proslulý francouzský vojevůdce, kterého asi nemusíme moc detailně představovat, protože ho jistě všichni dobře znáte. V pouhých 24 letech se stal generálem a to jeho kariéra teprve započala. Na vrcholku jeho slávy ovládal skoro celou západní Evropu. Jak rychle kariéra přišla, tak rychle později odešla a zbytek života žil Napoleon ve vyhnanství.

Bitva u Marenga

V severozápadní Itálii, u obce Marengo, se odehrála důležitá bitva v rámci války druhé koalice (druhá válka revoluční Francie proti evropským monarchiím). Bitva se odehrála dne 14. 6. 1800. Pro armádu Napoleona by představovala tato bitva zdrcující porážku, ale vzhledem k tomu, že armádě přišla na pomoc posila, bitva se zvrátila a Napoleon mohl slavit vítězství.

Napoleon prý připravil hostinu, ale vzhledem k dlouhému přemisťování nebylo v kuchyni moc zásob, tím pádem musel kuchař víc než dost improvizovat. Takto možná vzniklo slavné kuře marengo. Jelikož v červnu nejsou v Itálii zralá rajčata, je tato historka dost nevěrohodná. Ale kdo ví.

Někdo tvrdí, že si Napoleon svého osobního kuchaře vzal s sebou na dlouhou cestu (říká se, že cestoval na mezku) a po vyhrané bitvě Napoleonovi vyhládlo. Kuchař sehnal jen pár ingrediencí a vykouzlil kuře marengo. Ať to bylo jakkoliv, tento pokrm je oblíbený a je úplně jedno jakým způsobem vzniknul, hlavně, že vzniknul!

Ingredience

  • kuře celé, rozdělené na části
  • sůl dle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku, na plátky
  • mletý pepř dle chuti
  • 0,2 dcl bílého suchého vína
  • střední cibule, nakrájená na plátky
  • hrnek půlených cherry rajčátek
  • čtvrt hrnku lístků tymiánu, nejlépe čerstvého
  • půl hrnku nakrájených černých oliv
  • hrnek a půl pokrájených žampionů

Postup přípravy

Kuře omyjeme, osušíme, rozkrájíme na části, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem podle chuti. Na pánev přilijte olivový olej, zahřejte a přidejte kuřecí porce, které opékejte dvě až tři minutky z každé strany. Poté kuřecí části vyndejte z pánve a dejte prozatím stranou. Do použité pánve přidejte kousek másla a na něm připravte cibuli s česnekem dozlatova. Přilijte víno a jakmile bude směs vřít, přidejte rajčata, houby i kuřecí maso. Přiklopte pokličkou a snižte výkon plotýnky. Duste přibližně 10 minut, ať se kuřecí maso dostatečně propeče. Vyjměte kuřecí porce na talíř a do omáčky dejte nakrájené olivy, tymián a vmíchejte zbylé máslo. Minutku povařte a přelijte kuře právě dokončenou omáčkou. Kuřecí marengo je na světě, dobrou chuť.

Zdroje: fresh.iprima.cz, www.thespruceeats.com, www.jaktak.cz