Nepečený krémový Napoleonův dort je opravdovou pochoutkou, která je plná lahodného žloutkového krému, dokonale vpitého do sušenek. Takže mu neodolá žádný obdivovatel krémových zákusků či řezů. Jedná se totiž o dokonalou harmonii chutí a zamilujete si jej po jediném soustu. A navíc je hotový za pouhých 15 minut. Nečeká vás žádné zdlouhavé pečení a připravit jej zvládne úplně každý.

Dort lenivý Napoleon

Víte, proč lenivý? Příprava tohoto druhu dortu totiž není žádná věda. Jde o naprosto banální záležitost, takže ho zvládne i naprostý začátečník. Navíc je hotov během chvilky, protože se nepeče. Recept jistě ocení i zkušené hospodyně, obzvlášť ve chvíli, kdy nemají moc času. A navíc potěší chuťové buňky všech strávníků, takže ve výsledku budete sklízet úspěch. Napoleonův dort je oblíbenou pochoutkou dětí i dospělých a hodí se pro každou příležitost.

Dort s příběhem

Moučník má svůj původ v Rusku a existuje v mnoha verzích. Dort Napoleon vznikl kdysi na počest vítězství. V roce 1912 se v Rusku slavilo 100 let výroční od porážky francouzského vojevůdce a státníka, Napoleona Bonaparte. Tehdy se síly Francouzského císařství pokusily dobýt Ruské impérium v rámci tzv. francouzsko-ruské války.

Ovšem neúspěšně, protože operace skončila v prosinci 1812 zničením francouzské Napoleonovy Velké armády. Rusové dlouhá léta neslavili Vánoce, ale jedna z nejhlavnějších oslav byl Silvestr se spojením uvítání dalšího roku. A k tomu se samozřejmě vždycky hodí dort. Proto tak vznikl ten s názvem Napoleonův, který byl tvořen křehkými plátky těsta proloženými jemným žloutkovým krémem. Jistě vás zaujme i současná zjednodušená verze, která vám zmizí z talíře dříve, než se nadějete.

Krémový dezert ze sušenek alias Napoleonův dort

Připravte si větší mísu a smíchejte v ní 6 polévkových lžic hladké mouky, ½ sklenice krystalového cukru a 1 sáček vanilkového cukru. Přidejte 4 celá syrová vajíčka a veškeré ingredience vymíchejte do hladkého jednolitého těsta.

Následně si přichystejte 1 l mléka, nejlépe plnotučného. Nejprve ho trochu vlijte do vymíchané směsi a zapracujte vařečkou. Zbytek mléka dejte v hrnci na sporák a jakmile se trochu zahřeje, přidejte směs z mouky, cukru a vajec. Za stálého míchání vařte na mírném stupni až do zhoustnutí konzistence pudinku.

Následně odstavte ze sporáku a nechte vychladnout, aby krém nebyl horký. Mezitím si pokrájejte 150 g másla, dejte ho do ještě teplého krému a řádně vše míchejte do té doby, dokud se máslo v krému naprosto nerozpustí.

Dno formy potřete tenkou vrstvou připraveného krému a budete potřebovat tak 800 g máslových sušenek. Naskládejte na dno formy vrstvu sušenek a dostatečně ji potřete krémem. Tento postup opakujte, dokud nemáte 5 až 6 vrstev sušenek. Několik kousků sušenek si můžete podrtit či nastrouhat, protože poslední patro by mělo být namazáno krémem a drcené sušenky by měly tvořit posyp. Hotový Napoleonův dort nechte tuhnout do druhého dne v lednici.

Zdroje: www.zivotnetipy.com, www.jaktak.cz, www.toprecepty.cz