Nejen výjimečné množství vitamínu C, který je nezbytný pro imunitu i zdravou pleť, ale i mnoho dalších cenných látek nám poskytují dary růže šípkové. Obsahují i množství karotenů (nejen pro zdravý zrak), vitaminy skupiny B, organické kyseliny, třísloviny, hojivé slizové látky a také mnoho cenných minerálů, především draslíku a hořčíku, a stopových prvků.

Dary šípkové růženky

Růže šípková (Rosa canina) je nenáročný a půvabný keř, který zdobí stráně, okraje lesů i cest růžovými květy a později červenými plody. Na sklonku léta a začátkem podzimu bývá šípky přímo obsypaná. Při sběru je třeba velké opatrnosti nebo silných rukavic, část plodů na trnitých větvích vždy ponecháme ptákům. Planou růži můžeme i pěstovat, například v přírodních, nestříhaných živých plotech. Ovšem na zahradě se uplatňují spíše takzvané ovocné, dužnoplodé růže (Rosa villosa) – jejich šípky jsou zdravé stejně jako plody růží planých, ale větší a dužnatější. Podobně i šípky růže svraskalé (Rosa rugosa), odolné a nenáročné keřové růže, jsou výtečné.

Až se začervenají

Šípky na sušení a přípravu čaje sbíráme dobře vyzrálé, ale ne přezrálé – pak obsah vitamínu C klesá. Když jsou pěkně vybarvené, ale ještě tvrdé, je ten pravý čas (závisí nejen na datu, ale i na stanovišti, nadmořské výšce, počasí). Šípky je třeba důkladně usušit – nejlépe nad topením, v sušičce, nebo troubě při teplotě do 60 °C. nevadí jim ani sušení na slunci.

Pro zavařování, výrobu výtečných marmelád či sirupů, jsou vhodné i plody lehce přešlé mrazem.

Čaj nebo macerát?

Šípkový nálev je posilující díky obsahu vitamínů a minerálů, působí močopudně a pročišťuje organismus. Navíc jej, na rozdíl od ostatních bylinkových čajů, můžeme užívat bez obav i dlouhodobě. Aby se uvolnilo dostatek látek, je lepší sušené šípky před přípravou nálevu podrtit. Nálev je pak třeba přecedit přes husté sítko.

Vitamín C se však varem částečně ničí. Nejlépe celý léčivý potenciál šípků využijeme v macerátu. A ani chuť a barva za klasickým nálevem nijak nezaostávají – spíše naopak. Jak ho připravit?

  • Podrcené sušené šípky zalijeme studenou vodou (na šálek vody počítáme vrchovatou lžičku podrcených plodů) a necháme několik hodin, nejlépe přes noc, stát při pokojové teplotě.
  • Hotový macerát přecedíme přes husté sítko. Před popíjením ho můžeme zahřát na příjemnou teplotu a osladit medem.

Scezenou drť můžeme ještě použít na dochucení rozmanitých bylinkových nálevů nebo odvarů. Výtečná je kombinace se zázvorem, skořicí, jablečnými slupkami...