Tažín, jinak také tajin, tagine, byste měli ochutnat v jeho domovině na severu Afriky, v horkém Maroku, kde keramické nádoby s kónickým poklopem můžete vidět doslova na každém rohu. Připravuje se pomalým dušením nad rozžhavenými dřevěnými uhlíky. Kouzlo, díky němuž vždy dostanete to nejšťavnatější a nejchutnější maso a zeleninu, spočívá právě ve specifickém tvaru „pokličky“. Pára a šťávy vzniklé při pomalém pečení se sráží na stěnách pokličky a stékají zpátky na základní misku. Každý region tu má svůj speciální recept.
A co se tedy dává dovnitř? Maso kuřecí nebo jehněčí spolu s nejrůznějšími druhy zeleniny, mrkví, švestkami, olivami, lilkem, nápaditosti se meze nekladou. My vám pro začátek přinášíme základ – kuřecí maso s citronem, kterým se mimochodem v Maroku opravdu nešetří. A pokud nemáte speciální zapékací nádobu, nezoufejte. Dobře poslouží i litinový hrnec.
Marocký tažín z kuřecího masa
Na 4–5 porcí:
- 2 lžíce olivového oleje
- 8 kuřecích stehen
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce marockého koření (můžete si vyrobit, nebo koupit hotové)
- 2 velká rajčata
- 1 lžíce medu
- 750 ml kuřecího vývaru
- Citrony jsou nakládané mimo jiné v soli. Jde o marockou specialitu.Autor: Shutterstock.com / Tom Fakler2 malé nakládané citrony (koupíte ve specializovaných obchodech pro arabskou, africkou a středomořskou kuchyni)
- 1 lžíce červeného vinného octa";i:10;s:49:"hrst zelených oliv (lepší jsou nevypeckované)";i:11;s:26:"1 menší čerstvý citron";i:12;s:23:"½ granátového jablka";i:13;s:10:"100 g fety";i:14;s:22:"svazek čerstvé máty";i:15;s:13:"mořská sůl";i:16;s:21:"kuskus jako příloha
Marocká směs koření:
- 2 lžíce koriandrových semínek
- 1 lžíce římského kmínu
- 1 a ½ lžičky fenyklových semínek
- ½ lžičky celého černého pepře
- ¼ lžičky sušeného mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- špetka šafránu
Na široké pánvi s nepřilnavým povrchem nebo na dně litinového pekáčku, ve kterém budeme tažín dělat, si rozehřejeme lžíci olivového oleje. Kuřecí stehna omyjeme, osušíme a lehce osolíme, hned zprudka opečeme dozlatova na kůži, to by mělo zabrat zhruba 8 minut. Otočíme a zatáhneme z druhé strany 5 minut. Dáme stranou. Mezitím si připravíme ovoce a zeleninu. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme nahrubo, česnek na tenké plátky. Nakládané citrony vyjmeme a oloupeme, slupku najemno nakrájíme. Polovinu čerstvého citronu nakrájíme na tenká kolečka. Omytá rajčata nakrájíme nahrubo a vyloupeme zrníčka z granátového jablka.
Do pánve nebo litinové nádoby, kde jsme opékali kuřecí stehna, nalijeme další lžíci olivového oleje. Nejprve vsypeme do pánve cibuli, opékáme zvolna cca 2 až 3 minuty, přisypeme česnek a 2 lžíce marockého koření, promícháme důkladně ode dna. Přidáme nasekanou kůru nakládaných citronů, nakrájená rajčata, zchladlý vývar, lžíci medu a lžíci červeného vinného octa. Promícháme a přivedeme k varu. Na vrch uložíme opečená kuřecí stehna, přikryjeme poklicí a pečeme 1 hodinu v předehřáté troubě na 170 °C (na horko vzduch stačí 150 °C).
Po hodině odkryjeme, posypeme olivami, rozmístíme plátky čerstvého citronu a na vrch pokapeme olivovým olejem. Vrátíme do trouby a pečeme odkryté dalších zhruba 20 minut. Ochutnáme a podle sebe můžeme dosolit, přidat marocké koření, trochu citronové šťávy nebo med. Podáváme na načechraném uvařeném kuskusu posypané zrníčky z granátového jablka, s nadroleným feta sýrem a natrhanými lístky máty.