Sváteční čas je za dveřmi a s ním přichází spousta návštěv a rodinných setkání. Při nich se často pozvedne sklenička ke slavnostnímu přípitku. Ten, kdo se alkoholu vyhýbá, nemusí nutně ucucávat jenom vodu. Pro řidiče, nastávající maminky, osoby se zdravotními problémy, pro abstinenty, co nepijí alkohol z osobních důvodů, i pro ty, kdo si hlídají přísun kalorií, se nabízí široký výběr nealkoholický piv. Pochutnat si však můžete i na vínu a aperitivech bez obsahu alkoholu.
Bez alkoholu? Ne tak úplně
Nealkoholické pivo není potřeba dlouho představovat, na tuzemském trhu si už dávno našlo své místo. Už před více jak 40 lety se v Českých Budějovicích začalo vyrábět legendární Pito, jehož název byl odvozen od hlavního účelu – dopřát chuť piva řidičům (název je odvozený od spojení pivo-auto). Domácí spotřeba nealkoholického piva dlouhodobě stoupá a v současné době najdeme na trhu několik desítek takových výrobků.
Určení hranice mezi alkoholickým a nealkoholickým pivem se liší v různých zemích, v České republice může být jako nealkoholické pivo označen výrobek s obsahem ethanolu do 0,5 %. Nealko tak většinou není zcela prosté alkoholu, i když se tak tváří. Je to dáno technologií výroby, kterou můžeme rozdělit na dva hlavní typy. První skupinu tvoří receptury, které omezují tvorbu alkoholu při výrobě, druhou pak postupy, které ethanol z běžného piva šetrnou cestou odstraňují.
Technologií výroby je více
Existuje mnoho výrobních
Druhou možností je odstranění již vzniklého ethanolu z piva. K tomu se využívá různých fyzikálně chemických procesů, nejrozšířenější jsou různé způsoby destilace, při kterých se obsažený ethanol odpaří.
Slavnostní přípitek s lehkou hlavou
Trochu méně obvyklé je víno, sekt nebo aperitiv bez obsahu alkoholu. Koupit si nealkoholické víno není problém, ve větších supermarketech jsou běžně k dostání. Vyrábí se z klasického vína odstraněním alkoholu ve vakuové komoře. Tento proces zachovává většinu jeho chuťových charakteristik a jedinečných zdravotních účinků. Právě kvůli nákladnějšímu procesu výroby je dealkoholizované víno dražší než víno klasické, láhev pořídíte kolem 150 korun. Kromě zahraničních značek se prosazuje i domácí produkty, do technologicky náročné výroby se vrhl i známý vinař Miloš Michlovský z Rakvic na Břeclavsku.
Není třeba si odpírat ani požitek z dobrého aperitivu před jídlem. Výtečný nealko bylinný aperitiv zahraje kompozici chuti bylinných a rostlinných extraktů, osvěží a báječně chutná. Vyrábí ho například firma Campari pod značkou Crodino.
Chutná, ale neomezuje
Ke konzumaci nealkoholických