obrázek z archivu ireceptar.cz
Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Nebojte se rebarbory: Crumble a chutney hotové za okamžik

Rebarbora neboli reveň se svými růžolícími řapíky působí atraktivně a vyvolává dojem slaďoučké chuti. Pro opravdové gurmány však není tajemstvím její příjemně nakyslá chuť, která skvěle „sedne“ jak do lehkého dezertu nebo jako doprovod v podobě čatní k sýrům nebo masu.

Reveň můžete sklízet či koupit už od konce dubna až do poloviny června, čím dříve tím lépe. Později se v rebarboře zvyšuje množství kyseliny šťavelové a nechutná příliš dobře. Kvůli posledně jmenované kyselině by se jí měli spíše vyhýbat lidé s ledvinovým onemocněním. Jinak je však zázračná v boji proti nadváze, jelikož na sebe dokáže navázat tuky, je močopudná a podporuje metabolismus, tedy spalování. Odpůrce by mohla přesvědčit vysokým obsahem vitaminů skupiny B, hořčíkem nebo železem.

Rebarborový crumble

Crumble je skvělý se zakysanou smetanou. Crumble je skvělý se zakysanou smetanou. Zdroj: Shutterstock.com / Magdanatka
  • 100 g krupicového cukru
  • 500 g rebarbory
  • 3 polévkové lžíce červeného portského vína
  • 140 g hladké mouky
  • 85 g másla
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g třtinového cukru
  • špetka soli

Nejprve si oloupeme rebarborové řapíky, překrájíme na zhruba 5centimetrové kousky. V hlubší pánvi si smícháme portské s krupicovým cukrem, vsypeme rebarboru a necháme na nejnižší výkon probublávat 15 minut. Mezitím si vytvoříme těstovitou drobenku. Do mísy přidáme mouku, do které vhodíme i na kostky nakrájené studené máslo, které rukama zapracujeme tak, aby nám zůstaly větší kousky. Přisypeme třtinový cukr, špetku soli a nahrubo pokrájené vlašské ořechy a rukama opět zapracujeme. Změklou rebarboru vlijeme do zapékací mísy, přesypeme těstovitou drobenkou a pečeme 20 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 C do zezlátnutí. Podáváme zchladlé se zakysanou smetanou.

Rebarborové chutney

Chutney jezte se sýry. Chutney jezte se sýry. Zdroj: Shutterstock.com / PG Studija
  • 100 g třtinového cukru
  • 300 g rebarbory
  • 250 ml jablečného octa
  • 4 velké šťavnaté datle
  • 1 polévková lžíce najemno nasekaného zázvoru
  • ½ čajové lžičky mletého kardamomu
  • špetka soli

Ve větší hlubší pánvi si nejdříve rozhřejeme jablečný ocet s cukrem. Přidáme oloupanou a na malé kousky nakrájenou rebarboru, vypeckované nasekané datle, zázvor a kardamom. Necháme na nejnižší výkon povařit 15 až 20 minut, dokud se nám nevytvoří hutná konzistence a rebarbora se nezačne rozpadat. Přidáme špetku soli, stáhneme z plotýnky a plníme do suché sterilizované sklenice. Podáváme k sýrům nebo masům.

Akční letáky