Ceny některých potravin se vyšplhají do takových výšin, že se z toho jednomu doslova zatočí hlava. Je to však tím, že se jedná o vzácnou surovinu s totálně dokonalou a nezaměnitelnou chutí. Třeba si někdy budete chtít vyhodit, jak se říká, z kopýtka a nějakou z nich ochutnat. Které potraviny si běžně dopřávají milionáři?

Podívejte se na toto video:

Zdroj: Youtube

Bílý kaviár

Tato dobrota je úplně nejdražší potravinou na světě. Jedná se o kaviár ze vzácného druhu albínských jeseterů žijících v Kaspickém moři a jeho za cena za 1 kg se často vyšplhá až ke 2 milionům korun. V jedné rybě je zpravidla něco kolem 300 gramů kaviáru.

Tomuto druhu jeseterů chybí gen potřebný k produkci melaninu, což způsobuje jejich bílé zbarvení. Zpravidla není možný jejich chov ve velkém. Pokud si tento nejvyšší luxus chcete dopřát, poohlédněte se po dostupných kaviárech z belugy. Nejsou samozřejmě tak drahé jako ty úplně nejvyšší kvality, ale i tak si značně připlatíte.

Meloun Yubari King

Meloun Yubari se pěstuje pouze ve skleníkovém prostředí. Jsou v něm vytvořeny speciální umělé podmínky, které této odrůdě tykví umožňují plně se zformovat a dozrát. Během pěstování Yubari se několikrát podle fáze růstu mění teplotní režim a úroveň vlhkosti vzduchu, a to od chvíle, kdy se vytvoří květní vaječníky až do dozrání ovoce. Právě díky střídání klimatických změn ve skleníku je dosaženo rozmanitých chutí této odrůdy. Údajně chuť těchto melounů vylaďuje i sopečný popel v půdě. Přestože nemá moc velké geografické rozšíření, je známý po celém světe právě pro svou výjimečnou chuť.

Ačkoliv se jeho cena pohybuje běžně od 50 do 100 USD, ty nejlepší kousky bývají ročně draženy v aukcích i za více než 25 000 USD, tedy něco kolem 550 000 českých korun. Tyto melouny získaly své pojmenování, které zní v překladu Král Yubari, podle stejnojmenného provinčního japonského města Yubari, které se nachází na ostrově Hokkaido. Právě zde se kdysi začaly tyto melouny poprvé pěstovat a jejich produkce zde stále úspěšně pokračuje.

Bílý lanýž

Další z nejdražších potravin světa je bílý lanýž z Alby, který je ze všech druhů ten nejcennější. Jedná se o delikátní pochoutku v podobě houby, za jejíž kilogram zaplatíte průměrně něco kolem 150 až 200 tisíc korun. Tyto lanýže mají naprosto jedinečnou chuť i vůni. Bílé lanýže není možné vypěstovat v domácích ani průmyslových podmínkách a sběrači k jejich sběru využívají cvičené psy nebo prasata.

Černý meloun

Tyto finančně náročné vodní melouny mají nejen netradiční barvu, ale samozřejmě i chuť, která je velice sladká a dužina je zároveň dokonale křupavá. Přestože meloun během pěstování nejprve vypadá jako běžný vodní meloun, ve chvíli, kdy dozraje, je abnormálně lesklý a černý.

Pěstují se na severním ostrově Hokkaido v Japonsku a vyžadují celé měsíce pečlivé péče a neustálou pozornost. V minulosti je samurajové používali jako cenné dary pro své vůdce nebo mentory, dnes se často darují jako znamení uznání a loajality. Cena jednoho kusu tohoto ovoce se pohybuje kolem neuvěřitelných 6 000 dolarů, tedy cca 130 tisíc korun.

Hovězí maso Kobe

V tomto případě se jedná o maso skotu Wagyu, které je označováno jako „Kobe Beef“, protože jde o maso vyprodukované v japonském Kobe, kde produkce masa probíhá za standardu nařízených prefekturou.

Chuť tohoto masa přináší nesrovnatelně lepší požitek než jakékoliv jiné hovězí maso, což se projevuje i na jeho astronomické ceně. Svalovina masa má vysoký podíl mramorování s krémově bílým tukem. Díky tomu je tato pochoutka velmi křehká, šťavnatá a s typickou nezaměnitelnou chutí. Cena 1 kg japonského hovězího Kobe vás může vyjít až na 12 000 Kč.

Zdroje: www.epochalnisvet.cz, www.rychlaguma.cz, www.fondik.cz