V české kuchyni má kynuté těsto své pevné místo. Vždyť kynuté těsto jsou buchty, koláče, knedlíky ale i slané pečení. Není potřeba se mu nijak vyhýbat. I když na první pohled může znít jeho příprava složitě, opak je pravdou. Zvlášť pokud máte doma kuchyňského robota. Ten za vás udělá tu nejnamáhavější část, zadělávání těsta.

Jednoduchý recept, který funguje

Kynutých těst je nespočet, ale základ je vždy stejný. Naše babičky pekly koláče z těsta, do něhož přidávaly hlavně polohrubou mouku. Bylo pak kypřejší. Jiné recepty zase volí mouku hladkou, která dodá výslednému produktu na vláčnosti. Obecně je kynuté těsto vděčné hlavně díky variabilitě, kterou nabízí. Můžete jej použít k pečení sladkých dobrot i slaných lahůdek. A za kynuté knedlíky ke guláši budete doma za hvězdu.

Jak tedy na to nejjednodušší těsto? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Ingredience najdete z drtivé většiny ve spíži. Základem je vždy mouka. Použít můžete buď hladkou, nebo půl na půl s polohrubou. Aby bylo těsto vláčnější, přidejte do něj chuťově nevýrazný olej, skvěle vám poslouží i sádlo. Kdybyste si chtěli upéct snídaňové briošky, tam zase přijde máslo, které jim dodá lahodnou chuť. Nezapomeňte na vejce, které přijde do těsta celé, mléko, cukr a kvasnice.

Jaké použít droždí?

Aby bylo těsto opravdu kynuté, je potřeba droždí. Naše babičky mívaly po ruce kostku čerstvých kvasnic. Většinou už jen zkušeně udělaly důlek do mouky, rozkleply vejce, rozdrobily čtvrt kostičky droždí, přidaly lžíci cukru, zalily vlažným mlékem a čekaly, až se objeví pěna. Dnes se doporučuje si připravit kvásek z droždí bokem. Použít můžete, stejně jako babičky, čerstvou klasiku, anebo droždí sušené, se kterým se pracuje velmi snadno.

Jak na nejjednodušší kynuté těsto?

Připravte si půl kilogramu hladké mouky. Prosejte ji do mísy. I když se vám může zdát prosívání jako zbytečný krok, věřte, že není. Za prvé můžete zachytit nečistoty v mouce, za druhé díky přesypání skrz síto bude krásně nadýchaná a bez hrudek.

Mezitím si připravte kvásek. V kastrůlku mírně zahřejte 250 mililitrů mléka, mělo by být jen lehce teplé, spíš vlažné, abyste kvasnice neusmrtili. Rozdrobte do mléka půl kostky čerstvého droždí, nebo nasypejte půl sáčku sušeného droždí, přidejte lžíci cukru, promíchejte a nechejte kvásek vzejít.

K mouce přidejte jedno vejce, špetku soli a vzešlý kvásek. Nakonec přilijte 150 mililitrů oleje nebo povoleného sádla. Vypracujte pružné a hladké těsto. Pokud jej budete zadělávat postaru, připravte své svaly na alespoň čtvrthodinku hnětení. Pokud máte robota, nasaďte do něj hák a nechte jej běžet alespoň deset minut.

Kynout, nebo rovnou tvořit

Těsto můžete nechat kynout a zpracovat jej až po zdvojnásobení objemu, nebo jej můžete použít hned. Zároveň můžete ladit sladkou nebo slanou variantu. Při sladkém pečení přidejte do těsta při zadělávání více cukru, při slané variantě se nebojte zase přidat o trochu víc soli.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, prima-receptar.cz, www.apetitonline.cz