Polévka je grunt a poctivá bramboračka není výjimkou. Většina z nás ji má navíc spojenou s nádhernými prázdninami u babičky, nekonečnými toulkami v lese a malém nevinném soupeření v tom, kdo přinese z lesa větší houbařský úlovek. Dostali jste na bramborovou polévku provoněnou houbami chuť? Pojďte si ji s námi připomenout.
I když nejčastější volba padne na hříbky. Vyzkoušejte rychlou houbovou polévku z kozáků, recept najdete ve videu na YouTube, na kanále KDYŽ VÍŠ CO JÍŠ:
Čerstvé i sušené
Do bramboračky se však kromě hříbků a kozáků hodí takřka všechny jedlé houby. Do poctivé bramboračky si ale připravte i kořenovou zeleninu. Houby můžete použít čerstvé, chuťový zážitek ze šťavnatých hub bude zase úplně jiný, pokud ale máte železné sušené zásoby, klidně sáhněte po nich.
Chuť kořenové zeleniny
Nejen houby, ale i kořenová zelenina v základu polévky dodají pokrmu naprosto lahodnou a nezaměnitelnou chuť. Připravte si dvě mrkve, očistěte je a nakrájejte na kostičky, to samé proveďte s petrželí, postačí vám jeden pěkný kus. Vezměte půl bulvy celeru a také ji nakrájejte na kostičky. Poté si připravte ještě cibuli, kterou nakrájejte nadrobno.
V kastrolu nechte rozehřát lžíci másla s trochou řepkového oleje a vsypte do něj kořenovou zeleninu. Zprudka orestujte. Jakmile začne zlehka zlátnout, je čas přihodit cibuli. Zasypejte kmínem a restujte. Koření uvolní krásně svou vůni. Pokud máte čerstvé houby, orestujte je spolu se zeleninou, máte-li sušené zásoby, budete je muset předem namočit ve studené vodě.
Čas na vývar
Jakmile je zelenina krásně dozlatova orestovaná, přidejte na kostičky nakrájené brambory a dva stroužky prolisovaného česneku. Základ polévky zalijte zeleninovým vývarem. V případě, že používáte sušené houby, slijte je a vložte do hrnce k zelenině s vývarem. Mezitím si v menším kastrůlku připravte tmavší máslovou jíšku. Nechte ji mírně vychladnout, pak ji za stálého míchání přelijte do hrnce s polévkou. Míchejte důkladně, aby vám v polévce nezůstaly hrudky. Provařte polévku alespoň 15 minut, nevařte ji však zprudka, aby se jíška nepřipálila. Celou polévku pak dochuťte sušenou majoránkou, solí, pepřem a přidejte nasekanou pažitku.
Babiččin tip
Pokud chcete skutečně lahodnou bramboračku, použijte malý trik našich babiček, který pozvedne tento pokrm do astronomických výšin. Než začnete restovat kořenovou zeleninu, vsypte na máslo kmín a asi čtvrt květáku rozebraného na růžičky. Orestujte jej pěkně dozlatova. Aroma květáku dodá polévce naprosto famózní chuť. Ke květáku pak přidejte zbytek ingrediencí dle receptu výše.
Zdroje: www.houby-rostou.cz, www.toprecepty.cz