Variace na téma bramborák

Podobně jako různé názvy, jsou i různé recepty na těsto. Ne všude do něj dávají česnek, sůl, pepř, majoránku, vejce a trochu mouky. Setkal jsem se s bramboráky jen se spoustou drobně nakrájené cibule nebo s plackami jen maličko osolenými a opepřenými, případně ovoněné muškátovým květem a provensálskými bylinkami. Osobně dávám do bramborákového těsta drcený kmín a pepřím ho jen nepatrně. Také velmi často přidávám do klasického základu sekanou petrželku a místo mouky mleté ovesné vločky.

  • Bezlepkové bramboráky připravuji z vymačkaných strouhaných brambor jen s vejcem a troškou škrobu či kukuřičné krupice (polenty). V tom případě nechte těsto před pečením asi 15 minut stát.
  • Bramboráky na orientální způsob připravuji se směsí koření kari nebo paprikově laděný bramborák se zvýšeným obsahem česneku. V tomto případě je třeba zvolit kvalitní papriku a péci ho velmi šetrně. Také není marné vyzkoušet placky s převahou čerstvých bylinek a podobně.
  • Kapří bramborák připravuji rád na rybářských slavnostech: smíchám strouhané brambory a rozsekané kapří maso v poměru 1:1 a těsto klasicky ochutím. Věřte mi, že je to lahůdka.
  • Rád kombinuji nastrouhané brambory se spařenou pohankou a vloni jsem pekl i hříbkový bramboráček tedy s jemnou dušeninou z čerstvých hříbků.
  • Velkou dobrotou je bramborák s pomletými škvarky, bramborák posypaný před podáváním nastrouhanou nivou.
  • Bramboráčky plněné nivou jsem se naučil od kolegů z Brna. Na přípravu jednoho malého bramboráčku se sýrem potřebujete dvě misky v lívanečníku. Nejprve zvolna pečte dva tenoučké bramboráčky. Na jeden z nich pak položte plátek sýra, přikryjte ho druhou plackou a vše dopečte v troubě, aby se sýr roztavil a těsto v placce dopeklo.
  • Bramboráky s cuketami a dýněmi – smíchám stejný díl syrových brambor a nastrouhané dýně Hokkaido, přidám dostatek česneku, trošku ovesných vloček a vejce. Získám tak těsto na báječné placky, které doporučuji nakonec ještě zapéci s uzeným sýrem.

Dietní bramborák? Upečte ho v troubě

Klasické bramboráky lze také upéci v troubě na plechu či v pekáči. Rád také peču tradiční placky dietně na pečicím papíru. Nebo těsto v pekáči rozetřu, a když je rozpečené, doplním je kousky uzenin, škvarky, cibulí a připravím tak jakousi bramborákovou pizzu, kterou na závěr doplním domácím sýrem. Skvělá je také kombinace bramboráku a houbové smaženice.

A můžete také zkusit šoupnout do trouby bramborákové těsto s kousky uzené šunky a droždím. Získáte skvělou slanou buchtu.

Tip redakce: aby česnek vynikl

Bramboráky patří k nejoblíbenějším česnekem ochuceným a vonícím pokrmům. Aby se v nich chuť česneku rozvinula opravdu dokonale, použijeme česnek strouhaný nebo nasekaný. Do těsta ho vmícháme s majoránkou až těsně před pečením, přičemž placky pečeme na sádle.