Podle historiků vařívali první „čočkovku“ už staří Řekové. Zmínka o ní se dá dokonce najít i v křesťanské svaté knize – Bibli. Dneska se čočková polévka vaří všude – v Evropě i daleké Asii.

Její podoba se liší podle různých kultur a dobových zvyklostí. V Indii se polévka vaří s kari, kurkumou nebo chilli papričkami. Jinde se do ní přidává zelenina, zejména brambory, rajčata, cibule nebo česnek. Milovníci jemnějších chutí si neodpustí ještě kousek másla, smetanu, nastrouhaný sýr nebo jogurt. Milovníci masa zase nejedí čočkovou polévku bez uzeného nebo anglické slaniny. A fajnšmekři si vypomáhají citronovou šťávou, která jídlu dodává pikantnější nakyslejší chuť.

Pro dietaře a kardiaky

Čočka je výborná i z výživového hlediska. Obsahuje hodně bílkovin, málo tuku a kalorií. Díky vysokému procentu vlákniny vás talíř luštěninové polévky nasytí stejně, jako kdybyste si dali porci masa s knedlíkem. Proto bývá tahle plodina doporučovaná dietářům a všem, kteří chtějí zhubnout. A nejen těm! Čočka je ideální i pro kardiaky. Velký podíl draslíku v luštěnině totiž zlepšuje průtok krve a podporuje normální funkci srdce.

Klasická čočka versus červená

Bohužel odvrácenou stránkou čočkové polévky je její horší stravitelnost. Pokud si dáte více talířů této polévky, počítejte s tím, že vás může nadýmat. Proto některé hospodyňky dávají do polévky sušená jablka, která mají břichu odlehčit.

Pro citlivější žaludky je tedy vhodnější červenáí čočka. Nemusí se namáčet, je rychleji uvařená a nezpůsobuje zažívací obtíže. Navíc při tepelné úpravě chytne hezký zlatavý nádech a nasládlou chuť.

Neváhejte a uvařte si pořádný hrnec luštěninové bašty. Tady je skvělý recept, který zvládnou i začátečníci:

Zdroj: Youtube

Čočková polévka patří mezi levná a sytá jídla. V téhle verzi s anglickou slaninou má geniální chuť!

Vydatná čočková polévka nejen na zahřátí

Odvažte si 250 g čočky. Párkrát ji propláchněte vodou a nechte dvě hodiny nabobtnat. Poté nakrájejte na kostičky 1 cibuli, 100 g anglické slaniny a 2 stroužky česneku. Na pánvi zpěňte 30 g sádla. Orestujte na něm uzeninu s cibulí. Nakonec přidejte i 100 g nastrouhané mrkve, 100 g petržele a 50 g celeru. Orestovanou směs zasypte 1 lžičkou hladké mouky a důkladně promíchejte.

Namočenou čočku vyperte, zalijte vývarem a vyškrabte k ní veškerý obsah pánve. Polévku důkladně osolte, přidejte pepř a vařte zhruba 1 hodinu. Zhruba 15 minut před koncem přidejte do polévky 1 lžičku majoránky, sůl a 0,75 l vývaru nebo vody. Čočkovku ještě případně dochuťte solí, zamíchejte a podávejte s pečivem a snítkou celerové natě. Pochutná si celá rodina.

Zdroje: www.jimeto.cz, www.blendea.cz

Související články