Zdroje: www.varilamysicka.cz, www.labuznik.cz

Cuketové zelí je nejlepší jako rychlá příloha

Úskalí v přípravě cuketového zelí spočívá v jeho rychlému provaření. Zatímco zelí musíme tepelně zpracovávat poměrně dlouho, aby změkly i silnější křupkavější dužnaté části, cuketa je celá měkká. Pro přípravu cuketového zelí ji budete navíc strouhat, takže je nutné neusnout na vavřínech a připravit se na to, že vaše vaření bude raz dva hotové.

Jak připravit nejlepší možné zelí z cukety

Na cuketové zelí budete potřebovat následující ingredience:

  • 2 větší cukety
  • 1 cibule
  • tuk na smažení
  • 1 lžíci mouky
  • sůl, cukr, ocet a drcený kmín
  • Jak na to?
  • Dvě velké cukety nastrouhejte nahrubo na struhadle. Záleží na vás, zda chcete z cukety napřed odstranit i slupky, případně přezrálá zrna uvnitř.
  • Nastrouhanou cuketu dejte všechnu do cedníku, posolte a šťávu nechejte odkapat. Můžete nechat cuketu nasolenou až 30 minut, ale klidně kratší dobu. Nastrouhanou cuketu v cedníku promačkejte a přichystejte si veškeré ingredience, protože následné vaření bude poměrně rychlé.
  • Začněte s cibulkou. Nadrobno nakrájenou cibulku osmažte na kousku másla, sádla nebo oleje, volba je na vás. Když začne cibulka růžovět, přidejte mouku a párkrát promíchejte, ale nenechejte ztmavnout. Do cibulky s moukou přidejte všechnu cuketu a zamíchejte.
  • Hned můžete zelí dochutit zbytkem ingrediencí. Napřed přidejte trošku kmínu a pak nechejte rozpustit cukr. Přidejte ocet, který zpomalí rozvaření a rozpadání cukety, ale i přesto si dejte pozor na čas.
  • Cuketu vařte maximálně 5 minut a ihned servírujte.

K čemu se hodí cuketové zelí?

Zelí z cukety se hodí k masům. Pečeně všeho druhu i tučnější párky a klobásky, stejně jako uzené si s cuketovým zelím báječně vyjdou vstříc. Kouzlo receptu spočívá v jeho jednoduchosti a rychlosti. Pokud vám zbylo trošku masa od včerejška, ale příloha chybí, neváhejte a vyzkoušejte cuketové zelí.

Související články