Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování jistý punc nezaměnitelné originality. Jsou čerstvé, chutné a hlavně víte, co jíte. Hotové je máte za pár minut, jsou plné voňavých bylinek, kvalitních surovin a také mnohem zdravější a levnější než ty z obchodu. Když si doma ugrilujete výborné maso, je naprostý hřích ho „zabít“ koupenou omáčkou.

Bylinkový dip se zakysanou smetanou

Během léta většinou nechybí v žádné lednici zakysaná smetana. Hodí se nejen k čerstvému ovoci, ale je také perfektní surovinou na omáčky a dipy. A v kombinaci s čerstvými bylinkami je vždy výborným doplňkem každého grilovaného masa i zeleniny.

Co budete potřebovat:

  • zakysaná smetana
  • bylinky (oregano, bazalka, tymián)
  • česnek
  • sůl
  • pepř mletý
  • plnotučná nebo francouzská hořčice
  • jarní cibulka i s natí

Postup: V misce si pečlivě rozmíchejte zakysanou smetanu a vmíchejte do ní postupně nasekané nebo rozmixované čerstvé byliny dle vašich možností a chuti. Následně vmíchejte utřený česnek, sůl a pepř, lžičku hořčice, můžeme přidat i nakrájenou nať jarní cibulky, která dodá pokrmu ten správný šmrnc.

Svěží mátový dip s tvarohem

Nenapadlo vás, že by se máta hodila ke grilovanému masu? Jakmile tuto specialitu ochutnáte, budete čerstvou mátu využívat jistě častěji. Je totiž i skvělou přísadou mnoha salátů. Naprosto skvělá je kombinace máty s tvarohem a česnekem, zjemněná citrónovou šťávou. Po tomhle dipu se s jistotou dočkáte totálního úspěchu u všech strávníků.

Co budete potřebovat:

  • 1 vaničku měkkého tvarohu
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 utřený stroužek česneku
  • sůl dle chuti
  • mletý pepř dle chuti
  • 2-3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce nasekaných listů máty

Postup: Veškeré ingredience smíchejte dohromady a máte hotovo! Stačí už jen podávat. Pro zjemnění chuti můžete přidat i trošku zakysané smetany nebo bílého jogurtu.

Zázvorový dip s česnekem a lučinou

Tento dip vás nejen ohromí jedinečnou chutí, ale dokonce je léčivý, protože jsou v něm dvě přírodní antibiotika, a těmi je právě zázvor a česnek.

Co budete potřebovat:

  • 80 g lučiny nebo mascarpone, ricotty či tvarohu
  • 1,5 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 1,5 lžičky utřeného česneku
  • smetana ke šlehání
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • bylinky

Postup: Do misky vložte lučinu a postupně vmíchejte čerstvě nastrouhaný zázvor i utřený česnek. Potom vše osolte a opepřete podle chuti a řádně promíchejte. Následně přidávejte smetanu, množství je na vás podle toho, jak chcete mít dip hustý. Poté nechte alespoň půl hodiny omáčku odležet v chladu, nejlépe v ledničce. Omáčku můžete opatřit i čerstvými bylinkami, výborná je čerstvě posekaná petrželka nebo bazalka.

Zdroje: www.dama.cz, www.recepty.cz, www.bydlimekvalitne.cz