Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování jistý punc nezaměnitelné originality. Jsou čerstvé, chutné a hlavně víte, co jíte. Hotové je máte za pár minut, jsou plné voňavých bylinek, kvalitních surovin a také mnohem zdravější a levnější než ty z obchodu. Když si doma ugrilujete výborné maso, je naprostý hřích ho „zabít“ koupenou omáčkou.
Bylinkový dip se zakysanou smetanou
Během léta většinou nechybí v žádné lednici zakysaná smetana. Hodí se nejen k čerstvému ovoci, ale je také perfektní surovinou na omáčky a dipy. A v kombinaci s čerstvými bylinkami je vždy výborným doplňkem každého grilovaného masa i zeleniny.
Co budete potřebovat:
- zakysaná smetana
- bylinky (oregano, bazalka, tymián)
- česnek
- sůl
- pepř mletý
- plnotučná nebo francouzská hořčice
- jarní cibulka i s natí
Postup: V misce si pečlivě rozmíchejte zakysanou smetanu a vmíchejte do ní postupně nasekané nebo rozmixované čerstvé byliny dle vašich možností a chuti. Následně vmíchejte utřený česnek, sůl a pepř, lžičku hořčice, můžeme přidat i nakrájenou nať jarní cibulky, která dodá pokrmu ten správný šmrnc.
Svěží mátový dip s tvarohem
Nenapadlo vás, že by se máta hodila ke grilovanému masu? Jakmile tuto specialitu ochutnáte, budete čerstvou mátu využívat jistě častěji. Je totiž i skvělou přísadou mnoha salátů. Naprosto skvělá je kombinace máty s tvarohem a česnekem, zjemněná citrónovou šťávou. Po tomhle dipu se s jistotou dočkáte totálního úspěchu u všech strávníků.
Co budete potřebovat:
- 1 vaničku měkkého tvarohu
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 utřený stroužek česneku
- sůl dle chuti
- mletý pepř dle chuti
- 2-3 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce nasekaných listů máty
Postup: Veškeré ingredience smíchejte dohromady a máte hotovo! Stačí už jen podávat. Pro zjemnění chuti můžete přidat i trošku zakysané smetany nebo bílého jogurtu.
Zázvorový dip s česnekem a lučinou
Tento dip vás nejen ohromí jedinečnou chutí, ale dokonce je léčivý, protože jsou v něm dvě přírodní antibiotika, a těmi je právě zázvor a česnek.
Co budete potřebovat:
- 80 g lučiny nebo mascarpone, ricotty či tvarohu
- 1,5 lžičky nastrouhaného zázvoru
- 1,5 lžičky utřeného česneku
- smetana ke šlehání
- mletý bílý pepř
- sůl
- bylinky
Postup: Do misky vložte lučinu a postupně vmíchejte čerstvě nastrouhaný zázvor i utřený česnek. Potom vše osolte a opepřete podle chuti a řádně promíchejte. Následně přidávejte smetanu, množství je na vás podle toho, jak chcete mít dip hustý. Poté nechte alespoň půl hodiny omáčku odležet v chladu, nejlépe v ledničce. Omáčku můžete opatřit i čerstvými bylinkami, výborná je čerstvě posekaná petrželka nebo bazalka.