Dipy ke grilovanému masu jsou nejlepší domácí a z vlastních bylinek.
Zdroj: Profimedia

Nejlepší dipy ke grilovanému masu: Jsou jednoduché a suroviny máte na zahradě

Žhavé sluneční paprsky nás nalákaly k pravidelnému letnímu grilování a společnému posezení s rodinou a přáteli. Kdo by si s chutí nedal výborné maso a dobrý drink! A k tomu patří i domácí dipy, které jsou nejlepší právě z čerstvých surovin. Zapomeňte na obyčejný kečup či tatarku, máme pro vás tipy na super luxusní omáčky, které budete doslova zbožňovat!

Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování jistý punc nezaměnitelné originality. Jsou čerstvé, chutné a hlavně víte, co jíte. Hotové je máte za pár minut, jsou plné voňavých bylinek, kvalitních surovin a také mnohem zdravější a levnější než ty z obchodu. Když si doma ugrilujete výborné maso, je naprostý hřích ho „zabít“ koupenou omáčkou. 

Bylinkový dip se zakysanou smetanou

Během léta většinou nechybí v žádné lednici zakysaná smetana. Hodí se nejen k čerstvému ovoci, ale je také perfektní surovinou na omáčky a dipy. A v kombinaci s čerstvými bylinkami je vždy výborným doplňkem každého grilovaného masa i zeleniny.

V misce si pečlivě rozmíchejte zakysanou smetanu a vmíchejte do ní postupně nasekané nebo rozmixované čerstvé byliny dle vašich možností a chuti. V misce si pečlivě rozmíchejte zakysanou smetanu a vmíchejte do ní postupně nasekané nebo rozmixované čerstvé byliny dle vašich možností a chuti. Zdroj: shutterstock.com

Co budete potřebovat:

  • zakysaná smetana
  • bylinky (oregano, bazalka, tymián)
  • česnek
  • sůl
  • pepř mletý
  • plnotučná nebo francouzská hořčice
  • jarní cibulka i s natí

Postup: V misce si pečlivě rozmíchejte zakysanou smetanu a vmíchejte do ní postupně nasekané nebo rozmixované čerstvé byliny dle vašich možností a chuti. Následně vmíchejte utřený česnek, sůl a pepř, lžičku hořčice, můžeme přidat i nakrájenou nať jarní cibulky, která dodá pokrmu ten správný šmrnc.

Svěží mátový dip s tvarohem

Nenapadlo vás, že by se máta hodila ke grilovanému masu? Jakmile tuto specialitu ochutnáte, budete čerstvou mátu využívat jistě častěji. Je totiž i skvělou přísadou mnoha salátů. Naprosto skvělá je kombinace máty s tvarohem a česnekem, zjemněná citrónovou šťávou. Po tomhle dipu se s jistotou dočkáte totálního úspěchu u všech strávníků.

Co budete potřebovat:

  • 1 vaničku měkkého tvarohu 
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 utřený stroužek česneku
  • sůl dle chuti
  • mletý pepř dle chuti
  • 2-3 lžíce citronové šťávy 
  • 3 lžíce nasekaných listů máty 

Postup: Veškeré ingredience smíchejte dohromady a máte hotovo! Stačí už jen podávat. Pro zjemnění chuti můžete přidat i trošku zakysané smetany nebo bílého jogurtu.

Zázvorový dip s česnekem a lučinou

Tento dip vás nejen ohromí jedinečnou chutí, ale dokonce je léčivý, protože jsou v něm dvě přírodní antibiotika, a těmi je právě zázvor a česnek.

Co budete potřebovat:

  • 80 g lučiny nebo mascarpone, ricotty či tvarohu
  • 1,5 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 1,5 lžičky utřeného česneku
  • smetana ke šlehání 
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • bylinky

Zázvorový dip s česnekem vás nejen ohromí jedinečnou chutí, ale dokonce je léčivý, protože jsou v něm dvě přírodní antibiotika. Zázvorový dip s česnekem vás nejen ohromí jedinečnou chutí, ale dokonce je léčivý, protože jsou v něm hned dvě přírodní antibiotika. Zdroj: shutterstock.com

Postup: Do misky vložte lučinu a postupně vmíchejte čerstvě nastrouhaný zázvor i utřený česnek. Potom vše osolte a opepřete podle chuti a řádně promíchejte. Následně přidávejte smetanu, množství je na vás podle toho, jak chcete mít dip hustý. Poté nechte alespoň půl hodiny omáčku odležet v chladu, nejlépe v ledničce. Omáčku můžete opatřit i čerstvými bylinkami, výborná je čerstvě posekaná petrželka nebo bazalka.

Zdroje: www.dama.cz, www.recepty.cz, www.bydlimekvalitne.cz

Akční letáky